Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NA avslöjar: Sjukvården klarar inte att komma i balans

Planen var att spara 179 miljoner kronor under 2016. Den håller inte. Det ekonomiska tappet fortsätter inom sjukvården under årets första månader.

År efter år drar länets sjukvård över sin budget. Problemet 2015 var bland annat dyra hyrläkare och ökande kostnader för övertid och jourtid.

– Det är viktigt att vara i ekonomisk balans, men det är också viktigt att kunna se det över årsskiftena, säger Rickard Simonsson, regiondirektör, alltså högsta tjänsteman i Region Örebro län (tidigare landstinget).

Han fortsätter:

– Om vi skulle ta till åtgärder för att kunna betala tillbaka årets första tre månader skulle det kunna bli så att vi fick ta till större åtgärder än nödvändigt.

På två år har ersättningen för jourtid och övertid ökat med så mycket som 50 procent på vissa av länets sjukhuskliniker, och kostnaderna för inhyrda läkare på vårdcentralerna har slagit i taket.

Att sjukvården har svårt att hålla budget är inte något nytt. År efter år överskrids kostnaderna, trots att politikerna är ense om att budgeten ska hållas och lägger sparkrav på sjukhus och vårdcentraler. Ändå lyckas det inte, men 2017 är Rickard Simonsson övertygad om att det ska gå.

Frågan är varför det skulle lyckas nästa år, när det är svårt nu och har varit svårt tidigare?

– Vi inledde en förändring i organisationen redan för två år sedan, och den förändringen gör att vi är på rätt väg, säger Rickard Simonsson och syftar på samarbetet mellan länets tre sjukhus där länskliniker bildats.

Det är ett samarbete som fick en kärv start i och med beslutet att sommarstänga Karlskoga lasarettets förlossning, BB och gynekologiska mottagning. Bland annat sjukvårdsanställda och politiker i Karlskoga befarade att stängningen var ett första led i att stänga för gott i Karlskoga, något som tillbakavisades av regionledningen. Demonstration och namninsamling mot sommarstängningen ordnades. Beslutet överklagades också till förvaltningsrätten. Men tilltron till de nya länsklinikerna är trots den skakiga starten stark i regionledningen.

I morgon, fredag håller regionledningen en presskonferens om besparingsplanerna. Hälso- och sjukvårdsdirektören Jan Olsson har hållit i en stor utredning om hur sjukvården ska kunna få ekonomin i balans.

I en tidigare NA-intervju nämner han bland annat det utökade sjukhussamarbetet i länet, mer kirurgi dagtid och fler elektroniska tjänster, så kallad e-hälsa.