Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NA avslöjar: Unik spritaffär värd 14 miljoner

Hela Grythyttan Whiskys spritlager har sålts till Bergslagens Destilleri för 14 miljoner kronor.

Efter månader av ovisshet för aktie- och fatägare har det nu hänt stora saker i Grythyttan Whisky. Hela bolagets whiskylager, omkring 30 000 liter, har sålts till Bergslagens Destilleri för drygt 14 miljoner kronor.

– Vi har haft diskussioner med nuvarande ägaren sedan i våras och sydde ihop allting under sommaren, säger Patrik Axelsson, försäljningschef hos Bergslagens Destilleri.

Enligt honom och vd:n Mats Lihnell är affären unik.

– Det är extremt ovanligt att man köper ett helt lager på det här sättet. I Sverige skulle jag säga att detta är den enda som skett, säger Axelsson.

Läs också: Ägaren: "Jag ska stämma revisionsfirman"

Vad planerar ni att göra med whiskyn?

– Massor, men först ska vi inventera och se hur de olika faten har mognat.

Affären innebär att de personer som varit delägare i whiskyfaten nu skulle kunna bli av med den option de haft för att få köpa färdigbuteljerad whisky. Bergslagens Destilleri har, rent juridiskt, inget ansvar mot dem.

– Men vi tänker göra allt för att fatägarna ska kunna få sin whiskyflaska i tid, säger Axelsson.

För att få det att fungera måste många människor kontaktas.

– På något fat står det ”till mamma på 50-årsdagen” och vi är väldigt angelägna om att de som är delägare i ett fat kontaktar oss, fortsätter han och pekar på att förteckningen över fatägare är bristfällig.

Redan i september kommer det första släppet på Systembolaget från Grythyttan Whiskys lager.

– Där är vi enbart distributörer, det är gamla ägaren som tappat upp, fixat flaskor och etiketter, säger Patrik Axelsson.

Bergslagens Destilleri planerar att släppa whisky från Grythyttans lager ungefär fyra gånger per år.

– Vi kommer att ha och göra med det här i säkert tio år framöver.