Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NA direktsänder Örebro actionrun – med förre superettaspelaren som favorit: "Kalla vattnet är tuffast"

Örebro actionrun är en folkfest, både publik och bland de nästan 2 000 löparna.
Men tävlingen har också en elitklass – där ett par från Örebro kan fixa dubbelsegern. Både Sara Forsström och Martin Bäckström finns bland förhandsfavoriterna.
– Den här satsningen blir mer seriös veckan för vecka, säger Bäckström inför tävlingen.

Som 19-åring gjorde han debut i superettan, för FC Trollhättan.

Som 23-åring la han av med fotbollen.

Och nu, som 26-åring, är inflyttade örebroaren Martin Bäckström plötsligt Sverigeelit i OCR, hinderbanelöpning av den typ som på lördagen äger rum mitt i centrala Örebro i den tredje upplagan av Örebro actionrun.

Under åtta kilometer löpning ska 45 hinder – av typen "åla under nät", repvägg, bära sandsäck och den fruktade rampen – avverkas, och även om det för den breda allmänheten är en folkfest och en rolig utmaning som lockar nästan 2 000 deltagare är det för eliten långt från ploj. OCR-löpning som idrottsgren har vuxit explosionsartat senaste åren genom serier som Toughest, Spartan race och Tough viking, och numera finns både EM och VM i sporten.

Och bland de allra bästa svenskarna finns Bäckström och hans flickvän Sara Forsström, som i fjol tog varsin andraplats i Örebro actionrun.

– Efter att jag la av med fotbollen saknade jag det här med att prestera på något vis. Ett tag efter fotbollen körde jag en massa gym, men jag insåg att det inte passade mig riktigt. Så var det någon kompis som frågade om jag inte skulle hänga med på Toughest i Göteborg för två år sedan, och jag insåg att det var skitkul. Sedan dess har det blivit mer och mer. Förra året sprang jag sex–sju lopp, och den här satsningen blir mer och mer seriös vecka för vecka, känns det som, säger Bäckström och skrattar.

Se fjolårets lopp: NA-tv: Så tufft var Action Run - häng med Paula runt banan

Ingen av fjolårets segrare i Örebro actionrun, örebroaren Per Sjögren (som springer Tiomila i helgen i stället) och Clara Stamborg från Alingsås, är anmälda till årets tävling, så därför får Bäckström och Forsström, som båda flyttat till Örebro för att studera vid universitetet, leva med favoritskapet i årets tävling.

– Sara är otroligt duktig, hon bara vägrar erkänna det. Förra helgen var hon sexa av 1 200 damer i Tough viking i Slottsskogen i Göteborg, säger Bäckström.

Tillsammans håller de också i hinderbanespecificka träningspass en gång i veckan på Campusgymmet på Örebro universitet. Så Forsström och Bäckström lär ha ganska bra koll på vad som krävs för att bli en hygglig hinderbanelöpare.

– Framför allt tränar man löpning, det är det allra viktigaste, men man behöver styrketräningen också. Överlag kör vi väldigt mycket funktionell träning, och mycket i intervaller, både löpintervaller och styrkeintervaller. Mycket hänga och dra sig upp. Det handlar om att orka göra tunga styrkegrejer med hög puls, säger Bäckström.

– Jag och Sara tränar inte jättespecifikt, vi har inte tillgång till så mycket hinder, tyvärr, och då blir det svårt även om vi byggt en del egna grejer.

Vilka är de tuffaste hindren?

– Rent generellt har de flesta svårast att hänga, oavsett om det handlar om rep eller pinnar eller stänger. Greppstyrkan och att orka dra upp sig själv brukar vara det som sätter begränsningen. Men för mig personligen är det kalla vattnet tuffast, så fort det blir kallt har jag tre fingrar på varje hand som domnar bort. I Göteborg i helgen var det fyra grader varmt och vi skulle ned i en å och simma, så det var lite kämpigt. Men här i Örebro är ju hindren sådana att man ska undvika vattnet, och det hoppas jag att jag klarar.

Eliten i Örebro actionrun startar 12.00 på lördagen, och NA sänder målgången för dem med start 12.30 på lördagen.

Läs också: [+] Örebro står rustat inför en actionfylld helg