Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NA erfar: Dyraste ÖSK-försäljningen någonsin

Jacob Rinne blir den dyraste spelarförsäljningen i ÖSK:s historia, enligt vad NA erfar.

Det är bara ett fåtal teknikaliteter som återstår innan Jacob Rinne blir klar för belgiska Gent. Och NA kunde i dag via egna källor bekräfta att Rinne är på plats nere i Belgien för att göra de sista kontrollerna innan alla papper kan skrivas på.

När alla papper väl är påskrivna blir han klubbens dyraste försäljning någonsin, också enligt vad NA erfar.

ÖSK får knappt åtta miljoner för Rinne.

ÖSK:s ordföranden Björn Åqvist bekräftar inga summor, eller ens att Rinne skulle vara klar, men menar ändå att om den summan skulle gå igenom så blir det en av de största affärerna ÖSK har gjort.

- Jag kan inte kommentera några spelaraffärer innan de är klara. Det är aldrig någonting klart förrän dess att alla papper är påskrivna. Det är mycket som kan hända.

- Jag gissar på att man ligger på en av de dyraste spelarna, om det skulle vara så som du säger. Men utan att veta helt exakt.

Endast två spelare i ÖSK:s historia har varit i närheten av så stora pengar.Den förste var Niklas Skoog, som 2001 var en av de dyraste värvningarna någonsin inom allsvenskan. Malmö FF betalade runt sju miljoner för anfallaren, varav ÖSK fick ta del av sex miljoner.

Nordin Gerzics övergång till IFK Göteborg 2012 var i samma storleksordning, sju miljoner kronor, om än lite dyrare. De uppgifter som NA har pekar på att ÖSK och IFK Göteborg kom överens om 7,5 miljon kronor.

Nu tycker sig Björn Åqvist kunna skönja en trend åt att fler allsvenska klubbar lyckas få ut mer pengar för sina spelare. Eller snararare, pengar över huvud taget.

- Man kan väl säga att trenden gått åt lite olika håll. Det har varit en period av att det inte varit så mycket försäljningar, där många spelare gått som bosman. Men senaste tiden har det varit mer spelare som gått, överlag, som ligger under kontrakt. Just nu känns det som att det går mer försäljningar, säger ÖSK-ordföranden.

På den stora frågan om vad som är bäst för svensk fotboll så menar Åqvist att det bör ses som en framgångsfaktor att svenska spelare är attraktiva. Och att det då inte är mer än rätt att klubbar får öppna plånboken när de upptäckt en framgångsrik fotbollspelare.

- I den mån klubbar har varit med att utveckla spelare så är det rimligt med en rimlig ersättning för det arbetet.

Sälja spelare är inte sällan delvis en dubbel vinstaffär för en klubb som ÖSK. Dels för spelaren själv, men också såklart för klubben själva.

- Det känns alltid bra att man kan sälja en spelare och få bra betalt. Det av flera skäl. Dels att spelaren själv kan gå vidare i sin karriär om de önskar det. Sen innebär det ju också att klubben får pengar till att kunna utveckla den egna verksamheten, säger Åqvist.

Fakta: ÖSK:s dyraste försäljningar

1. Jacob Rinne

7,9 miljoner

Till Gent, 2016.

2. Nordin Gerzic

7,5 miljoner

Till IFK Göteborg.

3. Niklas Skoog

6 miljoner.

Till Malmö FF, 2001.

4. Michael Almebäck

5,2 miljoner.

Till Club Brügge, 2011.

5. Alejandro Bedoya

5 miljoner

Till Glasgow Rangers, 2011.

Andra försäljningar:

Daniel Tjernström

3 miljoner + 500 000.

Till AIK, 1999.

Hasse Borg

3 miljoner.

Till Eintracht Braunschweig, 1976.

Mats Rubarth

1,8 miljoner.

Till AIK 2001.

Dan Sahlin

1 miljon.

Till Ålborg, 1998.