Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NA frågar: Hur giftig är ditt barns förskola?

Under 2015 ska de ansvariga inom förskolan ta extra krafttag mot miljögifter och farliga kemikalier.– Jag hoppas att medvetenheten ökar och att man tar tag i de här problemen, säger Marie Magnusson (KD), ordförande i förskolenämnden i Örebro.

Gifter i förskolan är ett så kallat tillsynsområde i Örebro under 2015. För två år sedan inleddes en kartläggning i kommunen. En förstudie gjordes på Rynningeåsens förskola och kommunens samtliga enhetschefer frågades ut om vilka åtgärder som sätts in för att minimera riskerna för att barnen ska exponeras för gifter.

– Vi har en politisk ambition om att minska gifterna inom förskolan och att det bara ska finnas giftfria leksaker, säger Marie Magnusson.

2013 gjordes en kartläggning på Rynningeåsens förskola av hur mycket farliga ämnen som gömmer sig i leksaker och inredning.Resultatet var ganska nedslående:

– Barnens omgivning är full med kemikalier och hormonstörande ämnen som kan påverka deras hälsa, konstaterar Barbro Fehrm Friberg.

Nu är målet att göra förskolan så giftfri som det bara går.

– Vi vill minimera gifterna så mycket vi kan, men det är förstås inte helt lätt. Det är en lång process och det här är en början, säger Camilla Lundqvist.

På onsdag ska Örebros förskolechefer och ansvariga politiker lära sig mer om hur man kan undvika miljögifter och farliga kemikalier i förskolan, vid ett seminarium. Småbarnsföräldern och egenföretagaren Sara Johansson är initiativtagare till seminariet. Det var i samband med att hon fick barn som hon började upptäcka alla de miljögifter och farliga kemikalier som finns runt omkring oss.

- Okunskapen är väldigt stor, både i förskolan och bland föräldrar, säger Sara, som slukat mängder av böcker i ämnet och sedan i höstas propagerar för giftfria och ekologiska alternativ på bloggen ”Saras eviga”.

- Jag hoppas att seminariet blir startskottet för en stor giftsanering på Örebros förskolor, säger hon.

Läs mer i måndagens papperstidning.

Så giftsanerar du

Naturskyddsföreningens tips:

Undvik gammal, mjukgjord plast.

Undvik att värma plast i kombination med mat/

dryck. Detta inkluderar alla material i köket.

Undvik all sorts återvunnen eller gammal plast.

Undvik att köpa produkter av plast tillverkade utanför EU.

Källa: Naturskyddsföreningen