Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA granskar sig själv

Visste du att det på NA:s redaktion finns lika många som heter Lennart som det finns utlänningar? Eller, visste du att fler redaktionsmedlemmar sympatiserar med Miljöpartiet än med Sveriges just nu största parti, Moderaterna?

Annons

Massmedierna, inte minst NA att döma av de guldspadar som tidningens journalister fått, är duktiga på att utföra sitt viktigaste uppdrag: att granska den politiska makten.

Inte heller företagare eller ens sportklubbar med smuts i mjölpåsen går säkra. Betydligt sämre är vi på att reflektera över oss själva. Vilka är vi som väljer vad som ska granskas eller hur en nyhet ska vinklas? Vilka är vi som bevakar val och beskriver delar av verkligheten som du, som läsare, inte hinner eller har möjlighet att sätta dig in i?

Vänsterfolk tenderar att se delar av pressen som sin fiende eftersom många tidningars ledning har en uttalat liberal hållning. Högermänniskorna avfärdar å sin sida obekväma scoop med hänvisningen att journalistkåren är vänstervriden. Båda har rätt och båda har fel.

För att avliva myterna om tidningsfolk, eller åtminstone spä ut myterna med fakta, så har vi på NA gjort en granskning av oss fast anställda på redaktionen.

Vilka är vi? Skiljer vi oss från länsbon i gemen? Om ja, på vilket sätt?

Undersökningen är inte helt okomplicerad. Var redaktionsmedarbetarna bor och hur mycket de tjänar är den lätta biten. Vilket parti man sympatiserar med är mer delikat.

Det är kanske därför NA:s journalister inte är lika sugna på att svara på frågor som de är på att ställa dem. Av 112 utskickade enkäter angående politiska sympatier blev bara drygt hälften (63 stycken) besvarade av redaktionsmedlemmarna. Därför kan den delen av undersökningen inte kallas vetenskaplig. Men nog kan den ge en fingervisning.

När du nu snart kommer att veta vilka vi är, så blir frågan: Vad ska du göra med den kunskapen?

– Ingenting, svarar journalistikprofessorn Jesper Strömbäck och förklarar mer i artikeln som du kan läsa i länken till höger.

Annons