Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NA granskar: Vad händer med kyrkorna?

När Svenska kyrkan tappar medlemmar, krymper inkomsterna. Vad händer då med alla kyrkor? NA har granskat utvecklingen i Örebroområdet.

Annons

Hammarslag ljuder över kyrkbacken. I övrigt alldeles tyst. Inga bilar, inga stojande människor. I dörren till det gamla uthuset vid Hackvad kyrka dyker vaktmästarna Helena Eriksson och Pelle Gustavsson upp.

De renoverar uthuset, det ska bli personalutrymmen. Så räddas kyrkorna kvar inom Örebro kyrkliga samfällighet.

Räcker inte

Pengarna räcker inte längre till att underhålla och driva 13 kyrkor, alla församlingshem, kapell och andra byggnader i samfällighetens ägo. Därför ska byggnader skänkas bort, bland dem församlingshemmet i Hackvad där kyrkogårdens personal har sina utrymmen. Nu förloras de – och uthuset tar vid.

– Vi måste minska på lokalerna. Inte sälja några kyrkor, däremot se över andra byggnader – för att rädda kvar kyrkorna, säger Timmy Leijen, kyrkonämndens ordförande i Örebro kyrkliga samfällighet.

Men vad som händer om tio år, det vet han inte.

– År 2020 får vi röda siffror i vår ekonomi. Vad man då beslutar om kyrkorna kan jag inte svara för nu, de som då har ansvaret får ta det, säger Timmy Leijen.

I dagsläget tär Örebro kyrkliga samfällighet på sitt kapital, verksamheten kostar mer än vad man får in av medlemmar, alltså skatten.

Fem byggnader skänks

Så nu skänks fem byggnader bort i den riktigt utpräglade landsbygdsförsamlingen Edsberg. Utöver Hackvad är det bland annat församlingshemmen i Kräcklinge och Tångeråsa. De ska överlåtas till hembygdsföreningar och kyrkan ska sedan hyra lokaler utifrån behov, det kallas Skaramodellen. Om allt går i lås beslutar kyrkofullmäktige om detta i maj.

Men fler saker sker.

– Att låta några kyrkor vara kalla, som på medeltiden, minskar uppvärmningskostnaderna. Kyrkorna kan stängas på hösten och öppnas vid påsk, säger Rune Lundkvist, fastighetsansvarig i samfälligheten.

– Vi har redan sänkt temperaturen i Ekers och Täby kyrkor, men en tanke är att de och ytterligare några kyrkor bli helt kalla. Kyrkorna klarar det, bara vi har koll på fuktigheten så inventarier inte förstörs.

1 200 medlemmar

Inga kyrkor inom samfälligheten kräver stora investeringar de närmaste åren, enligt Rune Lundkvist.

Edsbergs församling har 1 200 medlemmar och inte mindre än fyra kyrkor. Naturligtvis finns frågetecken vad församlingen klarar. På samma sätt som det finns funderingar hur pengar används bäst inne i Örebro.

– Det kanske inte är landsbygden som ska ta alla stora förändringar. Är det rimligt att ha två citykyrkor? Räcker det med enbart Nikolai? Men om jag ställer en sådan helt hypotetisk fråga riskerar jag att få hela Olaus Petri församling på mig, säger Timmy Leijen.

Är det känsligt att lägga ner kyrkor?– Oh, ja. Känsligare än att lägga ner skolor. Jag har full respekt för det. Och vi har inga planer på att lägga ner kyrkor, svarar Timmy Leijen.

Även församlingar som står utanför Örebro kyrkliga samfällighet anpassar sina fastigheter – men inga kyrkor säljs. I Stora Mellösa församling har en prästgård nyligen sålts, och kyrkorna i Gällersta och Stora Mellösa har fått bergvärme, vilket sänkt värmekostnader. I Tysslinge församling finns planer på att sälja en prästgård, även om ekonomin är i balans och kyrkorna inte har stort underhållningsbehov.

– Vi anpassar kostnaderna och sparar hela tiden, det måste vi göra. Men i dagsläget klarar vi kostnaderna, berättar Anders Åström, ekonom i församlingen.

Ekonomin går ihop i Stora Mellösa, Glanshammar och Tysslinge församlingar.

Inga planer

I Glanshammars församling finns just nu inga planer på att sälja byggnader. Med fyra kyrkor i glesbygd anpassar Glanshammar kostnaderna efter antalet medlemmar.

– Kostnaderna är alltid höga, och vi kämpar för att minska dem, säger Björn Ingemarsson (C), kyrkorådets ordförande. Men det är ju lite skillnad mot stan, där församlingen har 15 000 medlemmar på en kyrka och vi har 2 800 på fyra kyrkor.

Glanshammars församling har nyligen renoverat Ödeby kyrka, och bytt värmesystem i Glanshammar och Rinkaby. Ingen kyrka har stort underhållsbehov, men planer finns för ny bergvärme i Lillkyrka kyrka.

Inte heller Axbergs församling har planer på att sälja kyrkor eller församlingshem. Även där har man lyckats sänka driftskostnaderna med energibesparingar och bergvärme.