Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NA protesterar föratt få Dawit Isaak fri

En stor manifestation har dragit igång för att släppa den fängslade journalisten Dawit Isaak fri. Idag finns NA:s redaktionschef Helena Sträng och bildchefen Håkan Risberg på plats i Stockholm - med en stor banderoll.

NA är på plats i Stockholm vid invigningen av Tidningsutgivarnas nya lokaler för att uppmana folk i mediebranschen att skriva under en protestlista.

En av de som skrev under listan var Anna Serner, vd på Tidningsutgivarna (TU).

"Symbol"

– Det finns många journalister som har varit kritiska mot regimer ute i världen och som blivit fängslade utan grund eller rättegång. Dawit Isaak är en svensk medborgare och fungerar som en symbol för alla dessa journalister. Ett demokratiskt samhälle vilar på att det finns de som granskar makthavare. Tryckfriheten är en oerhörd viktig samhällsfunktion, säger Anna Sterner.

Brodern besöker Örebro

I mars kommer tryckfriheten att uppmärksammas ordentligt i Örebro. Den 5 mars bjuder NA tillsammans med Tidningsutgivarna på en dag i tryckfrihetens tecken i Conventum. Då kommer bland annat Dawit Isaaks bror Esayas att besöka Örebro. Allmänheten liksom branschfolk är välkomna att delta under dagen.

Dawit Isaak

• Dawit Isaak föddes den 27 oktober 1964 i Eritrea. Han kom till Sverige som flykting från kriget 1987 och är idag svensk medborgare.

• Isaak har varit verskam som journalist, författare, och dramatiker.

• År 2001 reste han åter till Eritrea där han arbetade som journalist.

• Den 23:e september hämtades han av polisen i sitt hem. Sedan dess har han suttit fängslad i landet utan att några anklagelser riktas mot honom eller att någon rättegång har hållits.

KÄLLA: www.freedawit.com