Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NA:s avslöjande gjorde skillnad direkt: ”Bra med journalistik som får saker att hända!”

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

Många som blir journalister väljer yrket för att det finns en möjlighet att förändra. Att göra skillnad i samhället. I vårt vardagliga arbete kanske inte det vi publicerar alltid leder till en förändring. Men då och då är vår journalistik helt avgörande. Förra veckans publiceringar kring Vintrosahemmet är ett exempel på det. Avslöjandet om de bristfälliga lokalerna och den usla arbetsmiljön blev snabbt en snackis. Medan politikerna inte ville kännas vid de vedervärdiga förhållandena, trots att det är en kommunal vårdverksamhet, så tog istället fastighetsägaren omedelbart sitt ansvar. Redan dagen efter den första publiceringen gick vd:n för fastighetsbolaget Stenvalvet ut och bad om ursäkt, berättade att han skämdes över vad NA avslöjat och gav beskedet att hela Vintrosahemmet ska totalrenoveras. Här gjorde NA.s publicering skillnad direkt.

Läs avslöjandet här: Myror, ruttna tak och mögel på äldreboende i Vintrosa

När kommunfullmäktige i Örebro samlades i veckan väcktes frågan hur mycket politikerna egentligen visste om förhållandena på Vintrosahemmet.  I den efterföljande debatten fick vi knappast något svar på det. Däremot fick NA ett tack för granskningen av Vintrosahemmet. ”Jag skulle vilja tacka visselblåsarna och NA:s Henrik Brändh i det här. Det är de som har gett fart i frågan”, sa Murad Artin, vänsterpartistiskt kommunalråd. Jag vet inte om NA tackats offentligt för en granskning i kommunfullmäktige tidigare. Även NA:s granskning av arbetsmiljön inom tekniska förvaltningen i Örebro blev en fråga på kommunfullmäktige. Det visar att NA inte bara har en viktig funktion i samhället. Vi har också en avgörande roll som ledande media i Örebro län.

Bra att NA har koll. Det verkar behövas. Så tragiskt.

Det är inte bara en politiker som tackat oss. Många läsare har hört av sig om vår granskning. ”Som du skriver i din lördagskrönika frågar jag mig också om det ska behövas ett NA-reportage för att boenden för våra äldre ska vara som de egentligen ska vara? Bra att ni gjorde det! Tack”, skriver Tomas Noréen I Örebro. ”Bra med journalistik som får saker att hända!”, skriver Anneli Sjöstrand på NA:s Facebooksida. ” Bra att NA har koll. Det verkar behövas. Så tragiskt”, tycker Birgitta Larsson.

I slutänden handlar det om att göra samhället bättre.

Flera ifrågasätter hur miljön kan ha varit så dålig under så lång tid. ”Har man så dålig koll på sina fastigheter, då ska man nog inte ha fastigheter överhuvudtaget”, skriver Gustav Andersson. Alla kommentarer visar vilket engagemang det finns när välfärden brister. Speciellt när det handlar om hur vi tar hand om våra äldre i samhället. Jag känner igen det här från andra granskningar när de äldre fått bristfällig vård. Många tycker också att både ansvariga politiker och fastighetsbolaget kommer undan alldeles för lätt. Att de känt till problemen men inte gjort något. ”Hur kommer det sig att vd:n blir ”chockad”, det var väl ingen nyhet då det varit dåligt en längre tid”, tycker Lena Ljungquist.

Ett av våra viktigaste uppdrag är att granska brister i samhället och synliggöra dem för våra läsare och för makthavarna. Målet är givetvis att skapa en förändring. Att göra skillnad. I slutänden handlar det om att göra samhället bättre. Att bidra till Örebro och länet blir en bättre plats att leva och bo i.