Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NA:s chefredaktör: därför publicerades signalementet

Jag får ofta kritik för att vi på NA har en alltför restriktiv hållning till att ange etniskt ursprung vid brott och brottsmisstankar.

Så är det och därför är vi också restriktiva med att lämna signalement som innehåller formuleringar som mörkhyad etc. Vid den misstänkta överfallsvåldtäkten mot en 73-årig kvinna beslutade jag att vi skulle skriva att kvinnan ansåg att våldtäktsmannen var svart och att han hade ett somaliskt utseende. Det är alltid svårt att bedöma hur säkra uppgifterna är från ett brottsoffer som varit med om ett grovt överfall men i det här fallet beslutade jag alltså att publicera kvinnans beskrivning.

Få saker har kommenterats så livligt både av kritiker och av läsare som tycker att det var rätt att gå ut med signalementet. Företrädare för somaliska föreningen har ringt och varit mycket kritiska och tyckt att jag på det här sättet misstänkliggjort alla somalier. Jag har förståelse för att det kan uppfattas på det sättet men det har naturligtvis inte varit syftet. Mitt enda syfte har varit att väga in om angivelserna i signalementet kan ge polisen större möjligheter att gripa våldtäktsmannen.