Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NA:s fotograf attackerad av supporter

En av NA:s fotografer attackerades vid 15-tiden på Drottninggatan av en Djurgårdensupporter. Angriparen är gripen, misstänkt för olaga hot, skadegörelse och ofredande.

Annons

NA följde supportrarnas uppladdning inför den fest om premiärmatchen är för de allra flesta. På Storgatan, strax innan Storbron, var det dock ett gäng Djurgårdare som verkade vara ute efter en helt annan typ av fest. NA:s fotograf tog bilder när de gick förbi och skanderade.

En Djurgårdssupporter som gick några meter före de andra blev provocerad. Han attackerade fotografen och tog ett rejält grepp på honom och höll fast. Han tvingade sedan NA-fotografen att radera bilder innan han släppte taget. I röran förstördes en blixt. Fotografen kom undan utan fysiska skador.

– Jag ser det som att totalt oacceptabelt. Det är inte första gången som våra medarbetare, framför allt våra fotografer, blir attackerade på allmän plats. Det gäller fotbollsmatcher, rättegångar och i andra sammanhang. Det är allvarligt för vi har vårt uppdrag att rapportera det som händer och sker och vi har tillstånd att ta bilder på gator och torg av nyhetsmässiga skäl. Då är det ett elände att vi blir hindrade på det här sättet, Katrin Säfström, tidningschef och ansvarig utgivare.

Polisens presstalesman Jörgen Westlin har fått kännedom om att en fotograf har attackerats

– Det är inte okej. Ingen ska behöva utsättas för våldsamheter, säger han.

Är säkerheten tillräcklig i centrum?

– Det är en bedömningsfråga och vi bedömer att vi klarar uppdraget, men vi kan inte vara överallt hela tiden säger Jörgen Westlin.

Hur har supportrarna uppträtt?

– Det har inte varit särskilt bråkigt. Men det är klart att det har varit högljutt, och det kan uppfattas som störande när det är mycket folk i rörelse, säger Jörgen Westlin.

Hur många poliser har ni satt in?

– Det kan jag inte gå in på, men det är en stor resurs, säger Jörgen Westlin.

Katrin Säfström tycker också att sådana här attacker mot media nonchaleras av myndigheter.

– Fler gånger har vi polisanmält och haft både bilder och vittnen, och polisen har gjort ganska bra utredningar. Men åklagarna väljer att lägga ned fallen. Det händer varje gång. Det är inte bara jag som utgivare som menar det, utan det här gäller i Sverige över huvud taget. Man nonchalerar helt enkelt att media utsätts för den här typen av attacker, säger Katrin Säfström.

Vad får det för konsekvenser?

- Vi har vårt uppdrag att rapportera om det som händer och det kommer vi naturligtvis att försöka fortsätta med. Men jag kan tänka mig att vi blir mer försiktiga och det innebär att människor inte får reda på allt som händer, säger Katrin Säfström, och fortsätter:

Vad ska vi göra, ska vi ha livvakter till våra fotografer. Det är en oerhört allvarlig utveckling.