Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NA:s granskning fick fart på regeringen

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

Efter NA och MittMedias unika granskning av tandvården agerar nu politiker på högsta nivå. Regeringen tillsätter en utredning av hela tandvårdssystemet. Den unika granskningen har alltså redan gjort skillnad.

Det var i måndags som NA kunde visa på stora orättvisor när det gäller tandvården för de mest utsatta i Sverige. Är du i behov av tandvård men saknar pengar så finns det inget tydligt regelverk. Vården blir ett slags tandlotteri. Var du bor styr om du ska få tänderna utdragna eller om det finns pengar att satsa på till exempel en tandkrona. Kommunernas regler för ekonomiskt bidrag ser olika ut i landet. Lekebergs kommun hamnar till exempel på en inte så hedrande sjätteplats när det gäller att dra ut flest tänder i Sverige på de medborgare som har det sämst ställt.

Flera personer i Örebro län har under veckan berättat hur de missgynnats av systemet. ”Tandläkaren pratade om stiftständer men socialtjänsten vill ha det billigaste möjliga och då blir det plastgom”, berättade Pernilla för NA. En annan kvinna berättade att hon varit utan framtänder i tre år sedan socialtjänsten nekat henne en ny tandbrygga.

Gemensam och lika tandvård oavsett klasstillhörighet eller geografi har annars varit en grundbult i det svenska samhället. Det började redan i grundskolan när flourtanterna kom med sin vita rockar och vi fick gemensamt spotta i en plåthink efter några minuters gurglande. Inte så trevligt men nog så viktigt för tandhälsan. Sedan har det varit årliga och fria tandläkarkontroller. Det har varit gratis att reglera tänder som växer fel och har du råkat slå ut en tand på idrottslektionen har tandläkaren fixat till en ny snygg tand över den trasiga.

Den här granskningen visar att tandvården är jämlik fram till vuxenlivet och så länge tandvården är gratis. Sedan blir den en klassfråga. Inte bara för de människor som söker tandvård via socialtjänsten. Flera undersökningar visar att många svenskar inte går till tandläkaren för att de inte har råd. Redan på 1990-talet agerade förre statsministern Göran Persson hårt för att tandvård inte får bli en klassfråga som den var förr. I sin bok ”Den som är satt i skuld är icke fri” skriver han ”I den tidens samhälle var det lätt att se från vilken samhällsklass en människa kom, det avslöjades på tänderna.”

Därför är det glädjande att Lennart Axelsson (s), riksdagsledamot för Örebro län och ansvarig för tandvårdsfrågorna för socialdemokraterna i riksdagens socialutskott, i veckan gick ut och berättade att regeringen tillsätter en utredning av hela tandvårdssystemet. ”Steg för steg behöver tas mot en mer jämlik tandvård”.

Tandvårdsgranskningen är ännu ett exempel på grävande journalistik som förhoppningsvis leder till en förändring. Ännu ett bevis på att kvalitetsjournalistik gör skillnad.