Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NA:s kulturpris – här är de sex nominerade

Lördag 8 december offentliggörs vem som får NA:s kulturpris 2012. Kulturredaktionen har nominerat sex kulturpersonligheter verksamma inom poesi, musik, teater och konst. Samtliga har gjort tydliga avtryck i länets kulturliv, från Stadra i norr till Lerbäck i söder.

Magnus Wetterholm är teatermannen som både är skådespelare och teaterdirektör. Med stor passion har han förvandlat släktgården utanför Nora till en av Mellansveriges intressantaste scener under sommarhalvåret. Stadra sommarscen har sedan 1999 arrangerat teaterföreställningar på gården. Den senaste var kritikersuccén ”Hör musiken, söker efter orden”, en pjäs om Hjalmar Gullberg skriven av Agneta Pleijel. Vid sidan av teaterföreställningarna har Magnus Wetterholm arrangerat trollerifestivaler, vis- och poesikvällar, dessutom är han initiativtagare till Stadra scenskola, som vänder sig till barn och ungdomar.

Utan psykologen och förre kulturpolitikern Michael Horvath hade succén med Klubb Bubbla på Nya China i Örebro aldrig blivit av. Klubben kom till genom ett initiativ från Horvath och är ett samarbete med Örebro länsteater. Under klubbkvällarna fungerar han också som sammanhållande kraft och stämningsskapande konferencier. Trots sin relativa ungdom är Horvath nestorn bland Örebros estradpoeter. Han har under flera år tävlat framgångsrikt i poetry slam. I år blev han svensk mästare i impropoesi, en tävlingsform där man på scenen improviserar fram en dikt.

Katarina Andreasson är en viktig kugge i den framgångssaga som är Svenska kammarorkestern. Sedan 1996 har hon varit orkesterns förste konsertmästare. Katarina Andreasson har lång erfarenhet som konsertmästare. Mellan 1986–1995 i Aalborgs symfoniorkester och 1995–1997 i Göteborgs operaorkester. Katarina Andreasson har även fungerat som dirigent och ledare för flera olika orkestrar, bland annat Karlskoga symfoniorkester. I början av året utnämndes hon till professor i violin och ensemblespel vid Musikhögskolan i Örebro och startade Akademisk orkester, en kurs på universitetet i symfoniorkesterspel.

Cecilia Jansson är en viktig representant för den starka position som konsthantverket har i Örebro. Hennes hantverksskicklighet kröns av en extraordinär materialkännedom med en bländande finish. Hon extrapolerar en tradition samtidigt som hon förnyar den – ofta med ett nytt överraskande fokus. Hennes konstnärliga utveckling har gått från klarhet till stjärnklart. Cecilia Jansson har skapat sig en egen nisch genom att kombinera konsthantverkets traditionella uttryck och formvärld med en konstnärlig skulptural frihet. Det medeltida kan exempelvis få gifta sig med en samtid på ett lysande sätt.

Hon är dessutom verksam som lärare på Örebro konstskola och har öppnat för gränsöverskridande samarbete med andra kulturella uttryck som exempelvis teater.

För drygt tio år sedan köpte Johan och Jenny Gille det gamla gästgiveriet i Lerbäck och började sätta upp teater för både barn och vuxna. I dag är Lerbäcks teater en etablerad kulturinstitution som lockar publik från hela regionen – året om.

På somrarna riktar man sig till barnfamiljer, med uppsättningar av Astrid Lindgrenfavoriter som Emil i Lönneberga, Bröderna Lejonhjärta och Pippi Långstrump, medan vinterhalvåret har ägnats åt farser och spännande mordgåtor.

Paret Gille skriver manus, regisserar och står själva på scenen som skådespelare. Tillsammans med sin professionellt agerande ensemble får de alltid sin publik att känna sig välkommen till natursköna Lerbäck.