Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA:s ledarskribent invald i Kunglig Akademi

David Lindén som är ledarskribent på NA valdes 19 maj in i Kungliga Skytteanska samfundet. Det är en av Sveriges 18 kungliga akademier och anledningen till Lindéns ledamotskap är hans kommande bok om Johan Skytte, som akademin är namngiven efter.

Annons

– Det är stor ära och prestige, men inte så pass hårt arbete för mig förutom att boken om Johan Skytte som beräknas komma nästa år ska bli så bra som möjligt, säger David Lindén, och fortsätter:

– Och så får jag lägga till LSS (Ledamot Skytteanska samfundet) till mitt namn vid formella högtidligheter vilket är roligt för den som gillar titlar. Det är också roligt att jag är yngst ledamot av alla rikets akademier och tredje yngst historiskt sett om man inte tar med kungligheter.

Kungliga Skytteanska samfundet grundades 1957 och är Sveriges yngsta vetenskapliga akademi. Samfundet har främst Norrland och Norrlandsforskning som huvudområde efter Skyttes insatser för Norrland. Johan Skytte grundade bland annat flera städer och den första skolan där, Skytteanska skolan i Lycksele.

Vad innebär det att ha blivit invald i samfundet?

– Jag är invald som så kallad korresponderande ledamot vilket innebär att jag ska gästa deras högtidssammanträde och tala om Johan Skytte samt bidra till deras årsbok.

David Lindéns intresse för Johan Skytte började för drygt tio år sedan efter ett besök i Uppsala.

– Johan Skytte kom från min hemstad Nyköping. Som lärare åt Gustav II Adolf, kansler för Uppsala universitet och grundare av Skytteanska professuren i statskunskap och vältalighet finns det fog för påståendet att Johan Skytte är svensk högre utbildnings fader. Inte illa marscherat för en borgarson från Nyköping, säger David Lindén, och fortsätter:

– När jag började läsa mer om Skytte insåg jag att han saknade en modern biografi och efter min senaste bok Hemming Gadh: Vasatidens gudfader insåg jag att detta var den naturliga fortsättningen.

Annons