Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NA:s mest lästa nyheter 2018: ”Nyhetsflödet har gett oss nära 1 000 fler prenumeranter”

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

2018 går mot sitt slut och det är dags att summera nyhetsåret på NA. Vad har varit mest läst? Vilka publiceringar har engagerat mest i Örebro län?  Valet och valresultatet har utan tvekan dominerat vår rapportering. Det dröjde ända till december innan det blev klart med alla nya styren i länets kommuner. Tittar vi i statistiken så var också själva valresultatet – hur det gick i valet i respektive kommun – en av de mest lästa artiklarna under året. Det visar att människor i Örebro län vände sig till na.se i första hand för att få veta valresultatet i sin kommun.

Digitalt går det att se exakt hur många som läser en text. Däremot vet vi inte hur många av våra dagliga 104 000 läsare av tidningen som läser olika texter. Vi kan bara få en indikation på det utifrån intresset digitalt. Inte oväntat väckte våra publiceringar kring den våldtäktsdömde Niklas Eliasson, numera med efternamnet Eriksson, stor uppmärksamhet. NA valde att berätta när han släpptes ur fängelset, att han skulle flytta från Örebro, att han bytt namn och begärt skyddad identitet. I en krönika förklarade jag som ansvarig utgivare varför vi valde att göra allt detta. Alla publiceringar hade hög läsning och den förklarande krönikan är den mest lästa artikeln i NA hittills i år. Det här visar att sexbrotten i Örebro för tio år sedan fortfarande påverkar staden och dess invånare.

Faktum är att 19 av de 30 mest lästa artiklarna i år är polisrelaterade.

2018 har tyvärr varit ett svart år med många våldsdåd. Vår rapportering har fyllts av publiceringar kring skottlossningar och mord. Mordet på en trebarnsmamma i Hjärsta i maj har hittills resulterat i över 100 publiceringar i NA:s olika medier. Intresset för Hjärstamordet har varit stort hela tiden och jag har under mina 30 år i branschen sällan sett ett sådant engagemang från läsarna. Polisskotten som dödade en bilförare i centrala Örebro i mars, mordet på Järntorget och flera andra misstänkta mordfall har också varit de mest lästa i vårt nyhetsflöde 2018. Faktum är att 19 av de 30 mest lästa artiklarna i år är polisrelaterade.

Men det är inte bara kriminaljournalistiken som blir mycket läst. Det blir även våra listor över olika saker. Till exempel vår sammanställning i juli över vilka elever som kommit in på olika gymnasium i länet. Likaså listorna över vilka som tjänar mest i respektive kommun. Här tränger sig också en populär tävling in – årets Lussekatt. Husdjur har alltid lockat till stor läsning i media.

Humor går hem. Peter Flacks parodi på trafikkaoset i Örebro är ett av årets mest sedda tv-inslag på na.se. Även livesändningen från NA.s önskekonsert tillhör ett av de mest sedda kulturinslagen. Inom sportens värld har Marcus Ericssons framfart på Formel 1-banorna engagerat många. Rapporteringen från loppet i Monaco är också den mest lästa sportartikeln i år.

Det ser vi som ett kvitto på att vår rapportering är uppskattad

På NA försöker vi så långt det är möjligt att spegla alla nyheter i Örebro län. Vi har under året haft en fantastisk utveckling av läsningen av våra medier. Sedan juli har NA:s olika nyhetspaket fått betydligt fler läsare. Hösten har varit en succé som gett oss nära 1000 fler prenumeranter sedan i somras. Det ser vi som ett kvitto på att vår rapportering är uppskattad och att den engagerar. Redaktionen tackar för det!