Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NA svarar på kritiken

NA får kritik från flera håll efter publiceringen om Laxåpojken Mio som inte fick vara pepparkaksgubbe i luciatåget.

Journalisten och krönikören Patrik Lundberg säger att det förvånar honom att NA valde att publicera, trots att det saknades kommentarer från ansvariga på skolan vid den första publiceringen.

Helena Sträng, redaktionschef på NA, svarar på kritiken:

– Vår reporter gjorde en längre intervju med läraren. Han fick tag i henne sent på lördagskvällen. Klockan 22.40 valde läraren att inte kommentera.

Ändå publicerades nyheten?– Ja, eftersom vi gjorde bedömningen att vi hade sökt läraren och gett möjlighet för läraren att svara. Reportern hade också varit på plats och intervjuat Mio och hans mamma. Historien var så pass intressant och genomarbetad att vi bedömde att vi kunde publicera den. Samtidigt planerade vi redan då uppföljningar till nästa dag.

Borde NA gjort något annorlunda?– Vi kunde varit ännu tydligare med att vi varit i kontakt med läraren och försökt få en kommentar i den första texten. På söndagen tycker jag att vi gjorde helt rätt när vi tog in extra personal för att moderera kommentarerna på na.se. Det var en fullkomlig explosion av kommentarer.

Hade du räknat med så många kommentarer?– Jag var inne sent på lördagen och läste och märkte redan då att det var mycket. Men att det skulle bli så många, det trodde jag inte.

Nättidningen Feministiskt Perspektiv hävdar att NA antingen agerat godtroget eller har en politisk agenda med publiceringen. NA har lånat sig till en rasistisk mobb, hävdar chefredaktören Anna-Klara Bratt.

NA:s redaktionschef Helena Sträng tillbakavisar:

– NA har ingen dold agenda. Däremot finns det massor av krafter på internet som inte är särskilt goda och vi riskerar hela tiden att drabbas av dem. Därför satte vi in extra personal på söndagen för att moderera kommentarerna kraftigt.