Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NA-tv: 18 tjänster försvinner på NA

Mittmedia, där Nerikes Allehanda ingår, måste spara 133 miljoner. För NA innebär det att 18 tjänster ska bort på redaktionen.

På styrelsemötet i onsdags tog Mittmedia beslutet att spara 133 miljoner under 2017 och 2018. Det innebär att sammanlagt 90 tjänster kommer att försvinna på koncernens 28 tidningar. Nerikes Allehanda ska minska sin redaktion med 18 tjänster. I dag är man 68 anställda och när neddragningen är genomförd ska man vara 50 kvar.

– Det här är företagsledningens utgångspunkt. Nu väntar lokala förhandlingar och det är omöjligt att säga hur många det blir som lämnar oss, säger Nerikes Allehandas chefredaktör Katrin Säfström,

Kommer lokalredaktionerna vara kvar?

– Vi ska bevaka hela länet även i fortsättningen. Som det ser ut nu har vi ingen ambition att stänga i Kumla och Lindesberg där våra lokalredaktörer är placerade, säger Katrin Säfström.

Redigeringen kommer att flyttas till Sundsvall. Den övergången kommer att ske i höst. Alla som arbetar på redaktionen kommer att bli så kallad multijournalister och det kommer inte att finns speciella fotograftjänster.

I dag på förmiddagen får personalen på NA informationen.

– Jag har varit med om nedbemanningar tidigare och det är lika tufft varje gång att stå och prata om att vi måste bli färre, men det här är något vi behöver göra om man ser till lång sikt, säger Katrin Säfström.

Måns Uggla är fackordförande i den lokala journalistklubben. Han är noga med att betona att det här är arbetsgivarens förslag och först väntar förhandlingar innan man vet hur många som till slut får gå.

– Många medlemmar är väldigt oroliga, dels för sina jobb naturligtvis, men också för tidningen, Nerikes Allehanda. Det finns en stor lojalitet mot tidningen och läsarna inte minst.