Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NA-tv: De har väntat i två år på asfaltering

 
Asfaltstvisten i Örebro kommun
Visa alla artiklar

En konflikt mellan NCC och kommunen hejdar asfaltsarbeten i hela Örebro. I västra Oxhagen har Jori och hans grannar väntat i två år.

 – Du ser själv. Här ser ut som ett potatisland, säger Jori Mattila.

Han bor på Hägerstigen i västra Oxhagen och har tillsammans med ett hundratal grannar väntat i två år på asfaltering. Under tiden har Mattila hört av sig till kommunen ett flertal gånger för att att få svar på när det kan bli aktuellt med asfalt.

– Till slut fick jag reda på att kaoset här beror på kommunens avtal med NCC, säger han.

Bakom den fördröjda asfalten ligger en konflikt mellan kommunen och NCC som enligt kommunens upphandling skall utföra beläggning och återställningsarbete i kommunen.

NCC vann upphandlingen i december förra året men när avtalet i mars skulle börja gälla stod det klart att det fanns detaljer i ramavtalet som parterna inte kom överens om.

– Det fåtal detaljer vi inte är överens om får tyvärr väldigt omfattande konsekvenser för arbetet i kommunen, säger Bettan Bergström vid Örebro kommuns upphandlingsenhet.

Parterna är oense om hur priserna i ramavtalet ska tolkas. Bergström vill inte gå in för mycket på detaljerna kring konflikten, men menar att NCC lämnat priser i ramavtalet som de inte längre anser sig kunna använda sig av. Någon lösning är inte i sikte. Trots det har kommunen nu beslutat sig för att börja beställa asfaltsarbeten från NCC igen.

– Vi står så pass långt ifrån varandra just nu att vi kommer att börja göra beställningar i alla fall. Sedan kommer vi bestrida NCC:s fakturor när de kommer, säger hon.

Men de boende på Hägerstigen ser ut att behöva klara sig med grusvägen även framöver. Än är ingen ny asfalt på gång.

– Vi har beställt ett fåtal jobb, men ingen av dem avser Hägerstigen, säger Anna-Britha Ulvenklev, entrepenadingenjör vid tekniska förvaltningen.

När och om Mattila och hans grannar kan få sin asfalt vet hon inte.

Josef Svenberg 019-15 54 26 [email protected]