Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NA-tv: De vill äta containermat

Affärerna kallar det sopor, de kallar det mat. Fler och fler unga har börjat containerdyka efter affärernas slängda mat.
-Vi gör det för att det är kul, billigt och miljövänligt, säger Hugo.

Efter att ha försett alla med gummihandskar öppnar en av tjejerna en brun soptunna. Det första fyndet är tre ananaser. Frukten inspekteras noga innan de lyfts upp och tar plats i plastpåsen som någon har ställt upp på lastkajen.

Det är en regnig kväll och mörkret har lagt sig. Klockan är omkring 23 och det är tomt på gatorna. Vid en matbutik i centrala Örebro väntar Hugo, Emma, Klara och några av deras vänner. De håller på med dumpster diving, containerdykning på svenska. De hämtar mat som affärerna slängt.

Gummihandskar på händernaEmma styr stegen mot en blå container. Med ett vant handtag öppnar hon den olåsta luckan. Hon sätter på sig de svarta gummihandskarna, tänder ficklampan och hoppar i.

De gummihandskarna som Emma har fick jag när jag tog studenten. Det var nog ingen som visste vad de skulle användas till då, men de passar perfekt till containerdykning, säger Klara.

Hon har dykt i containrar i ungefär ett år. Men det blev regelbundet först när hon flyttade till Örebro. Här kom hon i kontakt med andra som också var aktiva och tillsammans gör de det ungefär en gång i veckan. Snart är även Hugo på plats i containern och de båda diskuterar vad som är värt att ta med hem.

-Vi brukar ställa fram allt som vi hittar på lastkajen, säger Emma.

-Sedan delar vi upp maten så alla får det de vill ha. Blir det något över så kastar vi tillbaka det. Det är ju ingen mening med att vi ska slänga mat sen, då är det bättre att någon annan kan ta den, säger hon.

Bästa fyndet är nötterEn svag odör börjar sprida sig över platsen.

-Ibland funderar man över vad det är som luktar, men vi tvättar allt innan vi ställer det i kylen, det blir kletigt och äckligt annars. Vi väljer bort det som är dåligt, vi äter inte sopor, säger Klara som tar emot varorna på lastkajen.

Yoghurt, oöppnade förpackningar med bröd och bullar och en blombukett. Dagens bästa fynd visar sig ändå vara lådorna med nötter. Men det spelar inte så stor roll vad de hittar.

-Det är onödigt att det slängs så mycket mat när det är matbrist i världen. Det är inget fel på den för att den går ut i dag, säger Hugo.

-Men helst skulle jag inte vilja behöva göra det här alls.

Hugo berättar att kritiken mot överkonsumtion inte är riktat mot någon specifik butik, utan att containerdykning är ett sätt att belysa problemet.

Varorna ligger spridda över lastkajen. Regnet strilar utanför. Det är dags att dela upp fynden.

-Vem vill ha bröd?

-Jag vill ha liljorna.

-Ta dem du, får vi plats med mer bullar i frysen?

Rent och snyggtDet ingen vill ha slängs åter i containern. Emma ser till att inget skräp blir kvar.

-Vi vill inte förstöra, och inte heller störa grannarna, säger hon.

I dag är det tomt runt butiken men det har hänt att de mött förbipasserande.

-Folk skrattar mest åt oss, men vissa vill pröva själva, säger Klara.

-Det har hänt att det kommit poliser för ibland ringer grannarna och klagar. Men säger poliserna att vi ska gå så är det bara att gå, säger Emma.

Efteråt bär det av hem till Emma, Hugo och Klara.

-Förra veckan hittade vi fyra krabbor, det skulle vi aldrig ha köpt annars så det var roligt att prova, säger Klara och fyller köksbordet med kassar.

-Vi har aldrig blivit sjuka av maten, man äter inte det som inte ser ok ut, säger Emma.

De uppskattar värdet av dagens byte till omkring 1 000 kronor. Ungefär lika mycket som de själva spenderar varje månad i matbutiken.

-Vi köper så lite som möjligt. Det ultimata vore att så många containerdyker att affärerna inte får sålt något, då måste de till slut ändra sitt tänk, säger Emma.

Överallt i köket finns det spår från containerdykningen.

-Vi har alltid mat hemma och vi har till och med skaffat en till frys för att få plats med allting, säger Klara.

-Snart får vi ha en grillfest och bjuda på all korv som vi har hittat.

Vänner och bekanta känner till att de dyker i containrar. Reaktionen har varit positiv.

-Många tycker att det är spännande och vilja följa med, säger Emma.

Hugo berättar att hans mamma såg en bild från senaste containerdykningen häromdagen.

-Hon sa att nu är det dags för de som är 50 plus att börja dyka.