Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NA-tv: Drottningen hyllarÖrebro teckenspråkscenter

Örebros kamp att få ett europeiskt teckenspråksinstitut till Örebro fortsätter. I går följde NA-tv en hel Örebrodelegation som hade tagit sig till Riksdagshuset för att se hur det går med det.

Bokstäver i guld och heltäckande mattor möter oss när vi äntrar Riksdagshuset. Det är högt till det välvda taket där stora lampor ger en dämpad belysning. Klassisk musik spelas som om det vore i början av det förra århundradet.

Vi är där för att lyssna till hur Örebros andra största språk, teckenspråket, ska sätta Örebro på kartan och konkurrera ut Svampen som det man förknippar Örebro med. Det är inte bara den ovana miljön som gör deltagarna spända utan även vetskapen om vem de snart ska få träffa.

Någon knackar på min axel och säger: ”Sätt dig ner, Drottningen kommer”.

Tiden stannar upp

Det är som om tiden stannar upp, det är nog inte bara jag som hör tystnaden i form av mina egna hjärtslag som det enda hörbara i den fina salongen.

Vi är på ett symposium i Första kammarsalen i Riksdagshuset. Många prominenta och drivande eldsjälar från Örebro är där för att berätta om alla framsteg och tekniska innovationer inom teckenspråk och teckentolkning som har åstadkommits i Örebro. Det är många som har jobbat med att få den här dagen att bli så bra som möjligt.

De som står bakom symposiet är Europeiskt teckenspråkscenter, Örebro läns landsting, NTI-skolan och Örebro kommun. Det här är steg två i strävan att få Örebro att bli Europas ledande teckenspråkscentrum. Steg ett var när Örebro kommun självutnämnde staden till att bli Europas teckenspråkshuvudstad i mars förra året. Den allra högsta önskan är förstås att Örebro ska bli säte för ett alldeles nytt EU-institut för teckenspråk. Men vägen dit är lång och dagens kungliga dragplåster hjälper givetvis till att få teckenspråket att bli accepterat i de fina rummen.

Drottningen hyllar Örebros teckenspråksarbete:

- Det är modigt av Örebro att utnämna sig själv till Europas teckenspråkshuvudstad säger integrationsministern Erik Ullenhag från talarstolen.

Ministrar i all ära men när Drottningen står vid talarstolen för att berätta vad hon tycker om den tekniska satsning som görs i Örebro för teckenspråket, då sitter vi tysta som möss.

Framgång

- Det är utan vidare en framgång att det nu finns ett teckenspråkslexikon för mobiltelefoner. Det är som att ha en tolk i fickan, eller i väskan, säger Drottningen och fortsätter med att hylla det Europeiska teckenspråkscenter som finns i Örebro och som ligger bakom mycket av det som visas i dag.

- Det är fantastiskt att det näst största språket i Örebro är teckenspråk. Och i Örebro finns en stark tradition av att utveckla världsledande tjänster för teckenspråk.

Dennis Lennartsson är informationsansvarig och en av eldsjälarna på Europeiskt teckenspråkscenter i Örebro. Han berättar om sina resor jorden runt och hur de samlar information till den databas där världens alla teckenspråk ska ligga.

Sedan flera år tillbaka finns ett fungerande teckenspråkslexikon. Det är fritt för alla att använda och man hittar det på nätet. Det fungerar lika enkelt som en sökning på google. Man skriver in ordet man är nyfiken på och upp på skärmen kommer en filmsnutt med en person som tecknar ordet.

- Det här är ett steg i mobiliseringen till att bli en ledande stad för teckenspråk och var det leder vet vi inte nu, säger Magnus Sjögren, enhetschef på Tolkcentralen i Örebro.

Provar att teckna

Drottningen visas runt bland utställningsborden där teckenspråksinnovationerna demonstreras för henne. Då och då provar hon att teckna vad som ser ut som ett tecken ur teckenspråket och det verkar som att hon ärligt vill lära sig eller att hon redan kan språket.

Drottningen verkar positiv till Örebrodelegationens initiativ för att stärka teckenspråket. Men frågan är om det räcker.

Dennis Lennartsson är optimistisk:

- Jag tror mycket väl att det kommer att bli ett institut i Örebro. Om det sedan blir ett EU-institut för teckenspråk eller någon annan myndighet, det får framtiden utvisa.