Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NA-tv: Familjen har älgen Petronella som husdjur

I två års tid har älgen Petronella dagligen kommit hem till familjen Ahlberg-Sik för att äta morötter. Tio kilo om dagen är inga konstigheter.

Annons

- Jo, hon kostar en tusenlapp i månaden för morötter, potatis och kål, skrattar Laila Ahlberg som bor i byn Kärvingeborn mellan Nora och Grythyttan.

Naturligtvis är det fascinerande med en alldeles egen älg. Men den lilla kalven, som till en början hälsade på i sällskap av sin mamma, har nu vuxit till sig till ett 230-kilos kraftpaket. Och precis som alla ungdomar, så ställer hon krav.

- Ibland får hon bara bröd av oss och då blir hon riktigt arg och stampar utanför dörren. Då går jag inte ut. Jag har respekt för henne, förklarar Laila Ahlberg.

- Klokt att vara försiktig, anser Per Grängstedt, på Grimsös Vilforskningsstation. Dessutom vet han varför den unga älgen fortsätter att komma efter att mamma älg blivit överkörd och syskonet skjutet.

- Unga kalvar har en benägenhet att följa det som är närmast. Det behöver inte vara en älg.

Är Laila lite av kalvens mamma i det här fallet?

- Jo, så blir det ju.