Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NA-tv: Familjen har älgen Petronella som husdjur

I två års tid har älgen Petronella dagligen kommit hem till familjen Ahlberg-Sik för att äta morötter. Tio kilo om dagen är inga konstigheter.

- Jo, hon kostar en tusenlapp i månaden för morötter, potatis och kål, skrattar Laila Ahlberg som bor i byn Kärvingeborn mellan Nora och Grythyttan.

Naturligtvis är det fascinerande med en alldeles egen älg. Men den lilla kalven, som till en början hälsade på i sällskap av sin mamma, har nu vuxit till sig till ett 230-kilos kraftpaket. Och precis som alla ungdomar, så ställer hon krav.

- Ibland får hon bara bröd av oss och då blir hon riktigt arg och stampar utanför dörren. Då går jag inte ut. Jag har respekt för henne, förklarar Laila Ahlberg.

- Klokt att vara försiktig, anser Per Grängstedt, på Grimsös Vilforskningsstation. Dessutom vet han varför den unga älgen fortsätter att komma efter att mamma älg blivit överkörd och syskonet skjutet.

- Unga kalvar har en benägenhet att följa det som är närmast. Det behöver inte vara en älg.

Är Laila lite av kalvens mamma i det här fallet?

- Jo, så blir det ju.