Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NA-tv: Fördel Indianerna i semin mot Vetlanda

Indianerna har skaffat sig ett bra utgångsläge efter första semifinalen mot Vetlanda.
50-40 slutade matchen som blev kraftigt försenad på grund av regnuppehåll.

Regnmolnen trängde snabbt in över Sannahed och efter det femte heatet bröts matchen temporärt för reguppehåll. En knapp timme senare var matchen igång igen. Och ingen kan klaga på underhållningen när det väl var dags att köra.

Det bjöds på spännande speedway där hemmalaget var nere i brygga stax efter uppehållet men lyckades resa sig igen. 50-40 innebär tio sköna poäng att gå på inför returen nästa vecka.

NA:s Henrik Brändh och David Hellsing var på plats och rapporterade direkt. Läs deras heat för heat-rapportering här:

Heat 15: 3-3

Madsen 3

Andersen 2

Lindbäck 1

Crump 0

Kommentar: Indianförarna är etta och tvåa i starten, men Madsen flyger fram på det andra varvet från tredje till första plats. Har en tuff kamp sedan med Andersen. Dansken är nära att ta sig förbi på tredje varvet, men inte tillräckligt. Lindbäck som var först i starten kroknade en aning. 3-3 i heatet. Indianerna vinner matchen med tio poängs marginal. Det kan de vara nöjda med och därmed har man ett bra utgångsläge inför returen i Vetlanda nästa vecka.

Slutställning: 50-40

Heat 14: 4-2.

Lindbäck 3

Crump 2

Iversen 1

Madsen 0.

Kommentar: Indianerna säkrar segern i matchen, frågan är nu hur stort försprång Kumlalaget får med sig ner till returen i Vetlanda. Lindbäck är tillbaka i gott slag och tar en enkel heatseger. Iversen kom dåligt i väg men fann det vägvinnande spåret längst ut och rundade Madsen, säkrade den viktiga ettan.

Aktuell ställning: 47-37.

Heat 13: 2-4

Madsen 3

Protasiewicz 2

Hampel 1

Kylmäkorpi 0

Kommentar: Katastrofal start för indianförarna och Vetlanda ser ut att gå mot en enkel femetta. Men Pepe vaknar på sista varvet och äter upp det ganska så stora avståndet. Tar sig sedan förbi Hampel. Kan dock inte Hota Madsen. Kylmäkorpi hopplöst sist. Men viktigt att Pepe knep tvåpoängaren.

Aktuell ställning: 43-35

Heat 12: 3-3.

Sajfutdinov 3

Andersen 2

Iversen 1

Vaculik 0.

Kommentar: Superspeedway just nu. Ett fantastiskt heat där förarna bytte platser hela tiden. Indianerna låg på 5-1 i början men Sajfutdinov krigade fantastiskt. Såg ut att ta kommandot då Iversen med en magisk raka gick från sista till första plats, på innern. I sista sväng km tre förare i bredd, Sajfutdinov och de två indianerna, och ryssen vågade hålla i full gas längst och gick segrande ur striden.

Aktuell ställning: 41-31.

Heat 11: 5-1

Holta 3

Thörnblom 2

Sajfutdinov 1

Thorssell 0

Kommentar: Holta flyger fram i starten och är ohotad etta från start till mål. Och Thörnblom som så olyckligt släppte förbi sig Crump i tionde heatet får sin revansch. Han kör ifrån världsstjärnan Sajfudtinov och kniper en viktig tvåpoängare och därmed en femetta för Indianerna. Mycket viktigt.

Aktuell ställning: 38-28

Heat 10: 3-3.

Lindbäck 3

Hampel 2

Crump 1

Thörnblom 0

Kommentar: Stort jubel när Lindbäck kämpar sig förbi intoppade Hampel på sista varvet och tar en värdefull heatseger. Men samtidtigt tvingades Thörnblom släppa Crump förbi sig i sista sväng, även om det var strongt kört av junioren att hålla den förre världsmästaren bakom sig i nästan fyra varv.

Aktuell ställning: 33-27

Heat 9: 4-2

Iversen 3

Vaculik 2

Holta 1

Madsen 0

Kommentar: "Här glider kingen in" i högtalarna. Då behöver vi knappt beskriva vad som hänt, men för säkerhets skull gör vi det ändå. Iversen tar heatsegern. Han gör det efter att ha varit seg i starten, men stormade sedan upp i ledning efter att Holta tryckt ut Madsen. Det gav superdansken fritt fram att ta sig fram Vaculik. Den sistnämnde gav Iversen en fight, men förgäves. Nytt viktigt poängövertag för Indianerna.

Aktuell ställning: 30-24

Heat 8: 5-1.

Andersen 3

Protasiewicz 2

Crump 1

Sajfutdinov 0

Kommentar: Publiken bjuds på magisk speedway när Indianerna får stopp på raset och tar en mycket oväntad femetta mot Vetlandas superpar. Andersen tog starten och höll den, men bakom utspelades en stentuff kamp. Protasiewicz fick ingen bra start men kör långt ut och rundar de båda Vetlanda-förarna. Stort jubel runt ovalen. Nu är Indianerna med i matchen igen.

Aktuell ställning: 26-22.

20.43: "Nu är det helt andra förutsättningar och det gäller att hitta nya inställningar på maskinerna. Vi har lite svårt nu men jag hoppas vi kan hitta rätt", säger Indianföraren Rune Holta som hittills tagit sju poäng på tre heat. Men det var före regnavbrottet.

Heat 7: 1-5

Hampel 3

Sajfutdinov 2

Lindbäck 1

Kylmäkorpi 0

Kommentar: Vetlanda tar in Sajfutdinov istället för Ruud. Och det ger andra raka femettan. Riktigt bra parspeedway av ryssen och Hampel. Den sistnämnde blixtrar till och tar heatsegern. Lindbäck ser inte ut att ha bibelhållit formen från GP och får nöja sig med en ny enpoängare. Ställningen är nu lika. Ingen bra trend för Indianerna.

Aktuell ställning: 21-21

Heat 6: 1-5.

Vaculik 3

Madsen 2

Andersen 1

Protasiewicz 0

Kommentar: Efter en timmes avbrott chockstartade Vetlanda när matchen kom igång igen. Vaculik bytte cykel precis före start och det verkar ha varit ett lyckat drag. Pepe låg tvåa till att börja med men blev omåkt av Madsen. Då vaknade Andersen till och passerade Madsen. Heatet såg ut att sluta 2-4 men i sista kurvan gled Andersen för långt ut och Madsen kunde gå förbi på insidan.

Aktuell ställning: 20-16.

20.28: Väghyveln har gjort sitt. Kurvorna kritas upp på nytt. Vi är snart redo för race igen!

20.25: Kvällens publiksiffra: 3135. Av nån märklig anledning har Indianerna haft mindre publik i slutspelet än i grundserien. Just i dag kanske vädret avskräckte, men det är ändå märkligt.

20.17: Banan börjar se allt bättre ut. Snart kan vi nog komma igång här. Kanske inte 20.20 som beräknat, men till halv ska vi kanske ha igång heat 6.

20.00: Speakern säger i högtalaren att man räknar med att komma i gång igen om 20 minuter. Cirka 20.20 alltså.

19.56: Den gula hyveln och den röda traktorn kör runt, runt. Inte mycket till action. Men det har i alla fall slutat regna.

19.43: Regnet har avtagit och nu duggar det bara. Men vattenpölar på banan har uppstått och den "berömda" väghyveln är på plats och ska få arbeta lite.

19.42: Om matchen avbryts och måste köras om är 19 september reservdatum i Svemos kalender. Det skulle i såna fall betyda att matchen i Småland avgörs först, på tisdag den 18 september. I såna fall får Indianerna chansen att avgöra hemma kvällen därpå. Men fortfarande hoppas vi givetvis få första semifinalen avklarad i kväll, även om det just nu är uppehåll i tävlingen. Inte i regnandet.

19. 40: Regnet öser nu ner på Ica Maxi arena och matchen är just nu avbruten. Och det är mycket mörka moln som kommer in. Inte bra.

Heat 5: 5-1

Holta 3

Kylmäkorpi 2

Hampel 1

Thorsselll 0

Kommentar: "Dalle" slänger in Holta istället för Thörnblom - ett lyckat drag. Norrmannen ser stekhet ut och får en flygande start och leder från start till mål. Hampel tvåa in i första kurvan, men Kylmäkorpi har bra fart och tar sig förbi på yttern. Hampel och Thorssell hänger inte alls med och kvällens andra femetta ett faktum.

Aktuell ställning: 19-11

19.29: Och nu kommer regnet. Paraplyerna åker upp. Kan bli en blöt och sen kväll.

Heat 4: 2-4.

Sajfutdinov 3

Holta 2

Crump 1

Iversen 0

Kommentar: Sajfutdinov tar sin andra heatseger, vann i överlägsen stil. Crump såg ut att haka på men lade all kraft på att hålla Iversen bakom sig på första rakan och då tog Holta chansen att kasta sig in på insidan i andra sväng. Iversen jagade sedan Crump och kom närmare och närmare, men ex-världsmästaren höll undan. Knappt.

Aktuell ställning: 14-10.

Heat 3: 5-1

Protasiewicz 3

Andersen 2

Hampel 1

Ruud 0

Kommentar: På förhand snackades det om att Hampel och Ruud var de förare som Indianerna skulle plocka poäng av då båda är ringrostiga. Och Pepe och Andersen tar verkligen chansen och kniper enkelt kvällens första femetta. Inget snack om saken, från start till mål.

Aktuell ställning: 12-6

Heat 2: 3-3.

Sajfutdinov 3

Holta 2

Thörnblom 1

Thorssell 0

Kommentar: Sajfutdinov vinner reservheatet säkert, precis som han ska göra. Thörnblom vek innanför sin juniorlandslagskompis Thorssell i första sväng och tog den viktiga enpoängaren bakom Holta. Mörka moln drar in över arenan - ska det blir regn?

Aktuell ställning: 7-5.

Heat 1: 4-2

Kylmäkorpi 3

Madsen 2

Lindbäck 1

Vaculik 0

Kommentar: Bra start för Indianerna och framför allt Kylmäkorpi. Han är snabbast in i första kurvan. Har en hård kamp med Madsen som är nära att ta sig förbi på innern i sista kurvan. Men Kylmäkorpi täpper till luckan i sista stund. Lindbäck som varit stekhet sista tiden, fick aldrig till det riktigt, men knep ändå en poäng ganska säkert framför Vaculik.

Aktuell ställning: 4-2

19.07: Klockan är 19.07 och förarna gör sig redo för första heatet. Här tjuvstartar man visst. 19.12 är ju normal starttid.

19.00: Hade det här varit fotboll hade man kunnat damma av den klassiska rubriken "Här dör svensk fotboll". För nu är det pyroteknik så det smäller om det på Ica Maxi arena. Förarna gör entré på fyrhjulingar, samtidigt som man smäller av fyrverkerier. Och i den kurva vi sitter i börjar flera tända upp bengaliska eldar. Men till skillnad mot fotbollsarenorna är detta inte förbjudet på de svenska speedwayarenorna. Ett mäktigt intro och det verkar Antonio Lindbäck också tycka. Han hade med sig en systemkamera på sin fyrhjuling och tog en del bilder

18.56: Indianernas ordförande Dan-Åke Moberg tror att Indianerna behöver vinna med tio poängs marginal för att ha en chans i returen i Vetlanda om en vecka. Lagledaren "Dalle" Andersson-Bäckström sade i dagens NA att laget behöver ha minst åtta poäng att gå på. Själv tippade jag 45-45 i dagens pappers-NA. Det är trots allt Sveriges bästa lag man möter och det kryllar av GP-förare ho smålänningarna. Ska Indianerna vinna måste man slå hål på Vetlandas på papperet svagaste par, David Ruud och Jaroslaw Hampel, som kör som nummer tre och fyra. Två förare som är lite ringrostiga. På grund av skada på Tomas H Jonasson flyttas Emil Sajfutdinov ner på reservplats tillsammans med Jacob Thorssell. En förändring som gynnar Vetlanda.

18.55: Detta är alltså säsongens tredje möte lagen emellan. I mötena i grundserien sopade Vetlanda rent och vann båda matcherna. I Småland vann Vetlanda med 49-41 och Leon Madsen var matchens kung med maximala 15 inkörda poäng. Och även när lagen möttes i Sannahed drog smålännignarna det längsta strået och vann med 48-42. Statistiken talar alltså inte för Indianernas fördel. Men man kan väl hoppas på tredje gången gillt i kväll.

18.40: Då är vi på plats på Ica Maxi arena i Sannahed. Riktigt glest med folk så här långt, kanske har det blixthöstlika vädret skrämt bort en del folk. Å andra sidan brukar det, av någon anledning, vara dåligt med folk i slutspelet fram till finalen. Många väljer nog tv-soffan i stället. Det ser i alla fall ut att spricka upp lite, även om det är fuktigt i luften.

Indianerna:

Lagen i kväll: 1) Antonio Lindbäck, 2) Joonas Kylmäkorpi, 3) Piotr Protasiewicz, 4) Hans Andersen, 5) Niels-Kristian Iversen, 6) Rune Holta, 7) Mathias Thörnblom.

Elit Vetlanda: 1) Leon Madsen, 2) Martin Vaculik, 3) Emil Sajfutdinov, 4) Jaroslaw Hampel, 5) Jason Crump, 6) Henric Lindqvist, 7) Thomas H Jonasson.

Returen körs i Vetlanda den 18 september.