Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NA-tv: Han är Al Gores egen utsände i Örebro

Al Gores man i Örebro. Jens Ljunggren brinner för klimatfrågan och som förste svensk utbildades han nyligen i San Francisco till en ”climate leader”, under Al Gores ledning.
– En fantastisk upplevelse att se Al Gore i aktion och träffa eldsjälar från hela världen.

Jens Ljunggrens åtagande efter utbildningen är att hålla minst tio gratisföreläsningar i Örebroregionen om klimatfrågan. Det är en uppgift han ser fram emot, han är öppen för inbjudningar.

– Min ambition är inte att det ska begränsas till ett år och tio föreläsningar. Mitt mål är att fortsätta jobba för klimatfrågan långsiktigt. Motivationen och övertygelsen har stärkts ytterligare efter dagarna i San Francisco.

– Att ingå i Al Gores organisation är en stor ära.

Jens Ljunggren gjorde ett livsval när han för sex år sedan såg Al Gores film En obekväm sanning. Han skakades i grunden av budskapet och ville göra något. Startade Klimatsmart.se, en webbtjänst som hjälper klimatengagerade konsumenter att göra kloka val. Företaget på Drottninggatan i Örebro har nu 3,5 anställda och en stadigt växande skara medlemsföretag.

Antogs till seminarium

I våras var han i kontakt med Al Gores organisation Climate Reality Project och fick chansen att bli en ”climate leader” i Sverige. Han antogs till ett seminarium i San Francisco i augusti, tillsammans med cirka tusen andra eldsjälar från 58 länder.

Seminariet pågick i tre dagar, Al Gore ledde en heldag och imponerade stort på Jens Ljunggren.

– Jag trodde att han numera överlåtit arbetet till sina medarbetare, att han mest var ett namn utåt. Men han är synnerligen aktiv i det dagliga arbetet med att följa vad som händer i världen i klimatfrågan och vilken information organisationen ska sprida.

Climate Reality Project angriper klimatproblemet på ett övergripande plan, via lagstiftning och internationella avtal. Det vill Jens Ljunggren kombinera med handfasta råd till konsumenter.

– Vi behöver inte vänta på avtal och lagstiftning. Vi som individer har redan de verktyg som behövs. Tillsammans utgör vi en kraft som kan lösa klimatfrågan.

Vill ge exempel

– I mina föreläsningar vill jag ge exempel. Det är svårt att tala om för andra människor hur de ska leva, men jag kommer att visa vad jag gör, och förhoppningsvis inspirera.¿ Jens Ljunggren har räknat ut att han belastar klimatet med motsvarande 3,7 ton koldioxid per år

Men det var innan kursen i San Francisco. Genom flygresan dit belastade han klimatet med 5,9 ton koldioxid, som dock Climate Reality klimatkompenserade för.

– Det var 15 år sedan jag flög senast. Och förhoppningsvis kommer resan att ge ett större värde för klimatfrågan än om jag stannat hemma.