Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NA-tv: Ny uppgift kan stoppa ÖSK:s provspelare

ÖSK överväger att bryta kontakten med tilltänkte provspelaren Donald Ngoma – innan provspelet ens börjat.

Det var en samlad Peo Ljung som anlände till ÖSK-truppens första träningspass på söndagsmorgonen i Algarve där laget laddar upp inför den allsvenska säsongen. I går, lördag, berättade han om att landslagsmannen Donald Ngoma från Zimbabwe ska ansluta för ett provspel. Men i dag är det mycket osäkert om det ens kommer att påbörjas.

Anledningen är uppgifter om 24-åringens privatliv som nått ÖSK-ledningen. Nationell press i Zimbabwe har publicerat artiklar om att den tilltänkte mittfältaren är misstänkt för hustrumisshandel.

- Det är nya uppgifter som vi inte kände till. Uppgifterna är av den arten att de kraftigt strider mot värdegrunden i föreningen. Vi måste därför kontrollera sanningshalten i de uppgifterna och sedan se hur vi ska gå vidare, säger Peo Ljung till NA.

Donald Ngoma sitter just nu på planet till Portugal och beräknas anlända till flygplatsen i Faro strax efter klockan 17.00 svensk tid. Till dess ska ÖSK-ledningen fatta ett beslut om provspelet ska inledas eller avslutas redan innan det börjat.

- Provspelet som natur är en möjlighet att utvärdera spelarens kvaliteter på planen. Men det ger oss också tid att bearbeta information om människan utanför planen. Med de uppgifter vi har nu så gäller det att vi är flexibla och kan fatta bra beslut framåt.

- Vi får se vad kontrollen av uppgifterna leder till. När vi känner oss säkra på ett förlopp så ska vi utvärdera situationen. Det är mycket möjligt vi tar ett nytt beslut under dagen.

Finns det något alternativ till provspelaren?- Ja, det gör det. Vi har ju värderat de fortlöpande. Vi har bedömt Donald som en intressant spelare på planen men när det då dyker upp såna här uppgifter måste vi utvärdera och kontrollera de uppgifterna först.

- Men i Portugal kommer vi inte att hinna med någon mer provspelare. Det är så kort tid kvar av lägret.

Under veckoslutet finns också ÖSK:s vd Jan Karlsson på plats för ett besök hos ÖSK-truppen. Han säger så här om den den tvära vändning provspelet med Donald Ngoma tagit:

- Stämmer de uppgifter som vi nåtts av, och som vi kan läsa i en artikel från oktober 2013, så är det inte den karaktär på person som vi söker. Vi vill inte förknippas med den typen av handlingar.

Är det viktigt att ni tittar på mer än bara fotbollskunskaper när ni gör värvningar?- Absolut. Det är självklart för oss.