Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NA-tv: Paralympics – från Rio till Rosta

Se NA-tv:s inslag från när Paralympics arrangerades på Karlslunds arena. 

Från stängslet på

Inom ramen för temat "respekt och allas lika värde" anordnar Nya Karlsundsskolan fritidshem för första gången tredagarsaktiviteten Paralympics, för att uppmärksamma personer med funktionsvariation. Karlslunds arena hörs hejarklackens rop när det första rullstolsracet drar igång.

Upp emot ett hundratal elever har delats upp och representerar Brasilien, Ghana, Sydkorea, Australien, Norge, USA, Israel och Vitryssland. 

– Vi gör det dels för att vi har en skola som är inriktad på idrott och hälsa, det här är ju en annan värld av idrott som de kanske inte stöter på så ofta annars. Dels för att vi har tema respekt som är ett av våra värdegrundsord. Eftersom Paralympics i Rio precis har varit är det enklare att relatera det, säger Anton Malm som arbetar på skolan och fritidshemmet.

– Vi vill belysa att det finns personer med de här funktionsnedsättningarna i samhället och man får testa på enkel nivå hur det är att ha en vardag utan ett ben eller som blind, fortsätter han. 

Sally Ramberg fyller nio på fredagen. Hon representerar Australien och har liksom alla de andra NA pratade med haft jättekul. Framför allt för att hon har fått umgås med många av hennes kompisar. Själv idrottar hon inte på fritiden, men hon kanske ska börja med klättring och ridning. 

Har du fått mer förståelse för hur det är att idrotta med ett funktionsnedsättning?

– Ja, det är lite jobbigare att springa om man till exempel saknar ett ben. De har ju sådana där "fejkben", men det är ju inte på samma sätt, då behöver man ju mer balans, säger Sally.