Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NA-tv: Så många bilar har brunnit i länet

En ökning på 400 procent i antal bilbränder under 2000-talet men hur står sig Örebro jämfört med resten av landet?

Annons

NA har tagit del av siffror som Nyhetsbyrån Siren sammanställt när det gäller antalet anlagda bilbränder mellan 2000 och 2015.

- Vi hade en topp för ett eller två år sedan då vi hade 100 bilar på ett år, men då är det hela Nerikes brandkårs åtta kommuner. Vanligtvis ligger vi på 70 bilar och det är mycket, säger Per-Ove Staberyd, brandchef vid Nerikes brandkår.

Läs också: I natt brann det igen - flera bilar brann i centrala Örebro

Enligt statistiken, som kommer från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har räddningstjänstens insatser mot brinnande bilar fördubblats under 2000-talet. I Örebro kommun handlar det om en ökning med 400 procent - en siffra att jämföra med Västerås där ökningen är 1800 procent.

- Det är ett problem, det är inte bara att bilar brinner utan det är ett samhällsproblem, det skapar oro. Sen är det en fråga om stora ekonomiska värden plus allt runt omkring, säger Per-Ove Staberyd.

Han konstaterar att det förekommit att bilägare anlagt bränder för att bli av med sin bil av föräkringsskäl.

- Däremot tycker jag att 70 bilar är 70 bilar för mycket.

Det förekommer även att bilar fattar eld av tekniska skäl.

- Det händer att bilar i färd fattar eld, det är svårt att gardera sig emot. Stillastående bilar som börjar brinna ska inte behöva ske. Vad ska man göra, det är omöjligt att ha mänsklig bevakning hela tiden, säger Per-Ove Staberyd som personligen tycker att kameraövervakning kan vara ett alternativ på större parkeringar.

- Men det är en politisk fråga, konstaterar han.

I Örebro län har det totalt brunnit 409 bilar under de senaste 15 åren, av dessa är det 206 som brunnit i Örebro kommun.

– Det är ytterst få som åker fast för bilbränder så det är svårt att uttala sig om motiv. Men jag skulle hävda att det här är en indikator på att de går dåligt för de här områdena, säger Jerzy Sarnecki, till Nyhetsbyrån Siren.

Men Örebro kommun är långt ifrån värst på listan och placerar sig på en tolfte plats av landets kommuner när det gäller antalet anlagda bränder år 2015. På den sammantagna listan med totala antalet insatser under de senaste 15 åren ligger Örebro på en 14:e plats.

Jerzy Sarnecki vill se insatser på både lång och kort sikt.

– Polisen måste få stadsdelens befolkning på sin sida genom att visa att man bryr sig och är trovärdig och effektiv. De som begår brotten måste alltså gripas och straffas. Sen måste de som bor i de här områdena få en mycket bättre förankring i samhället genom skola och arbete, säger Jerzy Sarnecki till Nyhetsbyrån Siren.

Bilbränder TOPPLISTA

KommunTotalt 2000-2015