Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NA-tv: Så många varslas på Volvo

Volvo Construction Equipment i Hallsberg varslar ett stort antal anställda.

60 kollektivanställda vid Volvo i Hallsberg har varslats om uppsägning. De anställda fick information vid ett möte kl 14.00 på tisdagen.

– Vi är jävligt förbannade, säger Börje Andersson, ordförande för IF Metall vid Volvo i Hallsberg.

– När de la ner cylinderverkstaden i mars 2014 blev vi lovade ersättningsprodukter av ledningen. De har vi inte sett något av. Om vi fått dem hade storleken på detta varsel inte blivit så högt, fortsätter han.

– Från IF Metall har vi begärt förhandlingar eftersom vi anser att det är onödigt stort, säger Börje Andersson.

– Vi står inför en ganska stor omställning i fabriken under de närmaste tre åren. Det handlar om ren effektivisering för att anpassa till nya produkter som kommer och även förenkla flödena, säger Mats Båverud, platschef i Hallsberg.

Att det inte är några tjänstemän som varslas beror enligt Båverud på att de kommer att behövas för att genomföra den förändring som fabriken står inför.

– Vi har i dag ett system i fabriken som bygger på en avsevärt högre volym än vad vi producerar, så vi måste göra en volymanpassning också, säger Båverud.

I dag arbetar 287 kollektivanställda och 63 tjänstemän på Volvo i Hallsberg. Enbart kollektivare berörs av varslet. I nuläget finns inga inhyrda personer anställda på företaget.

Även i Eskilstuna varslas anställda vid Volvo. Där handlar det om 120 personer, även de alla på kollektivsidan.

– Konjunkturen är inte den mest gynnsamma. Vi ska göra en omställning av fabriken och rationalisera, säger Andersson.

Senaste gången som företaget varslade var mars 2014 då ett 50-tal anställda varslades.

Artikeln uppdateras.