Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NA-tv: Thed lever på hoppet

Thed Björk Bang-Melchior lever på hoppet. Bokstavligen. Sedan Karlskogaföraren började träna hopprep 2013 har han vunnit allt – och nu är han redo att utmana om världsmästartiteln.

Hösten 2012: Thed Björk Bang-Melchior sitter i TTA-bilen sekunderna före racestart och känner hur vänsterbenet skakar av ansträngningen att pressa ned den stenhårda kopplingspedalen.

Upplevelsen väcker en tanke hos Karlskogaföraren. Kanske är vaderna inte nog starka? Kanske borde han hitta någon mer specifik träning för underbenen?

Svaret blev hopprep, och resten är en framgångssaga som fram tills nu varit en väl bevarad hemlighet.

Efter sin dittills enda STCC-titel 2006 hade Björk placeringsraden 4–3–2–5–3 i högsta svenska racing-serien åren därpå, och 32 år gammal hade han fortfarande bara en mästerskapsseger på meritlistan.

Sedan han började med hopprep? 1–1–1. Tre raka SM-guld, en historisk prestation ingen banracingförare lyckats med före honom.

– Hösten 2012 var jag ensamstående, och jag behövde en träningsform som jag kunde genomföra när jag lagt dottern på kvällarna, när jag inte kunde sticka ut och springa. Då blev det hopprep, och till att börja med stod jag ute på trappen och körde. Men sedan flyttade jag in i vardagsrummet, berättar han.

– Första gången jag testade hoppade jag i 15 minuter, men jag tänkte att jag måste kunna hoppa minst lika länge som vi kör lopp, och då körde vi ett kort race på 25 minuter och ett långt på 40 varje helg. Så andra gången jag hoppade körde jag 25 minuter, men då fick jag en fruktansvärd träningsvärk.

Men Björk fortsatte hoppa, och efter bara ett par veckor klarade han av 40 minuter i sträck. Sedan dess har han hållit i, kört minst ett par pass i veckan som komplement till sin övriga fysträning – med ett undantag.

– 2014 hade jag hållit på och hoppat så himla länge, så jag kände att jag ville göra om träningen lite och lägga in lite mer långdistansträning och vara ute mer. Men det blev inte så bra, tyckte jag. 2013 vann jag allting, det var ingen som nuddade mig, men 2014 började inte lika bra. Så på hösten gick jag tillbaka och började hoppa mer igen – och då kom jag tillbaka.

2013 vann Björk åtta av 13 race och säkrade titeln redan före finalen på Mantorp. 2014 var han ”bara” trea halvvägs, 26 poäng bakom Fredrik Larsson, men spurtade efter den återupptagna rephoppningen i kapp och blev STCC-kung igen.

Och förra året ledde han från start till mål, även om teamkompisen Fredrik Ekblom hotade ända in över mållinjen.

– Så nu kan jag givetvis inte sluta hoppa. Totalt har det blivit över 400 timmar hopprep under de här tre åren, säger 35-åringen.

– En del tror att det blir väldigt hård belastning att stå och hoppa i 30–40 minuter, men vaderna mår jättebra av det. Och jag tycker inte att de blivit så mycket större, bara starkare.

2016 får Björk, tillsammans med Ekblom, äntligen chansen i VM-serien WTCC, i Volvos unika satsning att bli världsmästare i standardvagnsracing.

Då packar Björk ned sina hopprep i väskan och tar med dem till tolv racerbanor på fyra kontinenter, från marockanska Marrakech via argentinska Termas de Río Hondo till thailändska Buriram.

Den 3 april är det upp till bevis. Då körs första racet, på franska Paul Ricard-banan, utanför Marseille.

Träna som Thed

Under försäsongen tränar Thed Björk Bang-Melchior vanligtvis runt tolv pass i veckan, varav tre hopprepspass.

Utöver hopprep tränar han långlöpning, intervaller och styrka.

Hopprepspassen är ofta runt 40 minuter långa och består av uppvärmning följt av olika tempoväxlingar, intervaller och utmaningar typ "hoppa 50 hopp på vardera ben."

Under veckor han kör race får Thed ned på cirka fem träningspass.

Före varje kval och race värmer han upp med fem-sju minuter med hopprep "för att väcka benen".