Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nadine bestals via autogirot

Ditt avslutade autogiro kan startas igen utan att du vet om det. Om ditt medgivande är gammalt eller nytt kontrolleras nämligen inte. Först när pengarna är borta upptäcker du vad som skett.

Gymmet Träna lätt i Örebro utnyttjade en lucka i säkerheten kring autogiromedgivanden. De återaktiverade autogiron och drog tusentals kronor från tidigare medlemmars konton. Om detta berättade NA för ett par veckor sedan (17/5).

Många läsare hörde av sig till redaktionen och undrade hur det var möjligt att ett avslutat autogiromedgivande kunde aktiveras igen.

När NA ringer upp Bankgirot, som ansvarar för autogirot, och berättar om det som hänt är förvåningen stor.

– Det ska inte gå att göra så här, säger Jonas Rodny, kommunikationschef på Bankgirot.

Den 28 mars 2012 avslutade Therés Palmér sitt autogiromedgivande med Träna lätt. Elin Öqvist avslutade sitt den 25 maj och Nadine Askerblom den 11 juli.

I april 2013, cirka ett år senare, aktiverades deras medgivanden om autogiro med Träna lätt igen. Den 26 april drogs totalt 7 715 kronor från deras konton.

Ingen av dem hade godkänt ett nytt medgivande och ingen av dem visste att pengar skulle dras från deras konton.

Jonas Rodny på Bankgirot kan bara spekulera i hur det gått till när Träna lätt återaktiverat autogiroavtalen.

Han beskriver medgivandet som en datafil som skickas in till banken. Rodny och hans kollegor tror att gymmet bara skickat in den filen på nytt, fast ett år senare.

Finns det inte något som borde känna av att detta är en gammal fil?

– Det är banken som gör den kontrollen och det sker nog på olika sätt hos olika banker, säger Jonas Rodny på Bankgirot.

Vad NA erfarit är Träna lätt kund hos Danske bank .

– Vi kan aldrig diskutera om någon är kund eller inte är kund, säger Per Augustsson, bankchef på Danske bank i Örebro, och hänvisar till banksekretessen.

Generellt sett kontrollerar banken bland annat att det angivna kontot existerar och att personen är kund i banken. Av Per Augustssons svar framgår inte om banken kontrollerar om medgivandet är gammalt eller nytt.

Polisen i Örebro driver en utredning mot gymmet efter flera anmälningar. Ett uppenbart brott har inte begåtts men utredaren Max Jondelius utesluter inte bedrägeri.

– Det beror ju på i vilket syfte man har gjort detta från bolagets sida. Det kan finnas ett bedrägeriuppsåt. Men det måste utredas, säger Jondelius.