Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nadine tvingades byta bankkonto

Träna lätt skickade in Nadine Askerbloms medgivande två gånger utan tillåtelse. Hennes bank såg inget annat alternativ än att ge Nadine ett nytt konto.

I oktober 2011 upprättade Nadine Askerblom ett autogiromedgivande med gymmet Träna lätt. I juli 2012 sa hon upp det.

När Nadine kollade sitt saldo den 26 april 2013 upptäckte hon att Träna lätt hade dragit tio månadsavgifter från hennes konto. Vid tillfället var Nadine i Åre och hade inte tillgång till bankdosa eller bankkontor. Först den 3 maj kunde hon avsluta medgivandet. Hon gjorde även en polisanmälan.

När Nadine den 22 maj besökte sin bank i Örebro för att göra en reklamation upptäckte hon och banken att Träna lätt öppnat autogirot igen.

– Handläggaren höll på att sätta i halsen, förklarar Nadine.

Raskt kontrollerade banken att inga fler betalningar var på gång. Nadine fick också ett nytt bankkonto och bankkort. Alla andra autogiron flyttades.

Nadine tycker att ett avslutat autogiro ska vara avslutat.

– Det känns hemskt att behöva hålla koll hela tiden.

Hon tycker också det känns bra att banken kan ersätta henne via en återbetalningsgaranti. Även om skadan redan skett.

– Jag hade behövt de pengarna förra månaden.

Lagar och regler

Ett företag som har avtal med Bankgirot får ”aldrig återaktivera ett avslutat medgivande. Om ett avslutat medgivande ska aktiveras behöver betalaren skriva under ett nytt medgivande”. Autogiro funktions­beskrivning 5.2.1

Med stöd av en ny lag sedan 2010 har kunden rätt att ”under särskilda omständigheter och inom en viss tidsperiod, via sin bank begära och få återbetalning av en tidigare utförd autogirodragning”. Autogiro funktions­beskrivning 3.1

Om det inte funnits något medgivande måste kunden begära återbetalning inom 13 månader. Om beloppet inte varit angivet i medgivandet och kunden anser att beloppet inte varit rimligt måste återbetalning begäras inom åtta veckor.

www.bgc.se