Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Näfver: Jag har haft oflyt

För dryga två år sedan ansågs Kristoffer Näfver vara en av landets största talanger i sin årskull. Fotbollskarriären styrde rakt mot stjärnorna med en framträdande roll i svenska U21-landslaget och en cementerad plats som vänstermittfältare i Patrick Walkers ÖSK. Sedan dess har det gått tyngre för 23-åringen som i dag står utan klubb.

– Fotboll är upp och ner. Jag har haft ett jävla oflyt sedan knäskadan 2007 och att det blev som det blev i ÖSK, konstaterar Kristoffer Näfver.

Vad hände i ÖSK egentligen?

– Det har gått mycket snack om det där, men egentligen så var det att Sixten Boström hämtade dit Roni Porokara som var hans favoritspelare. Och när han gjorde det så var det klart att Roni skulle spela. Då visste jag att jag inte skulle få någon speltid.

Och så blev det. Efter att ha spelat de flesta vårmatcherna, medan finländaren Porokara spelade till höger i anfallet, så gled Näfver under sommaren 2008 över till ÖSK:s avbytarbänk. I jakten på speltid, och därmed hopp om att behålla platsen i U21-landslaget, gick han på lån till Djurgården. Men där blev det mer träsmak, och en snabb återvändo till ÖSK inför säsongen 2009. Som började bra.

– Jag gjorde min bästa försäsong någonsin. Trots begränsad speltid så spelade jag bra och gjorde en hel del mål. Men jag visste ändå att jag inte skulle få spela. Fast det är inget som jag kan säga något om. Tränaren tar ut det som han ser som bästa laget, säger Näfver, som i stället för fortsatt bänkning, valde att gå till Södertäljeklubben Assyriska.

Det blev bara ett halvår i Assyriska, varför?

– I Djurgården trivdes jag bra men i Assyriska vantrivdes jag något fruktansvärt. Rent socialt och allt det som var runt fotbollen. Jag bodde i Södertälje, men ville bara åka hem så fort som möjligt, och då blir ju spelet därefter också.

En bitter period för en ung lovande spelare som plötsligt drabbats av en rad oanmälda motgångar. Allra mest grämer sig Kristoffer Näfver över att han aldrig fick spela förra årets U 21-mästerskap.

– Surt att missa U21-EM på hemmaplan när man vet att man var med i diskussionerna om vilka som skulle få spela, förklarar han.

Under den här vintern har Kristoffer Näfver, förutom att ha hållit i gång med moderklubben Adolfsberg, varit i Turkiet för att delta i hans agent Oliver Cabreras träningsläger för kontraktslösa spelare. Han tycker att det gick bra i träningsmatcherna i medelhavsvärmen. Trots det så råder en oroväckande tystnad från klubbarnas håll. Så när som på ett och annat exotiskt inslag.

– Någon klubb från Kazakstan och så där. Inget man hoppar på direkt kanske, säger Näfver, som helst skulle vilja hitta en svensk klubb att spela för.

”En jobbig situation”

– Dålig tajming att vara kontraktslös när det ser ut som det gör på spelarmarknaden. En jobbig situation. Det är inget att sticka under stol med, säger han och bekräftar den bild som många klubblösa spelare beskriver i efterdyningarna av den ekonomiska krisen.

Men på längre sikt är Kristoffer Näfver inte orolig. Han vet att han kan spela fotboll på en hög nivå. Problemet är att få chansen att visa det. Men han har hopp om att vända den nedåtgående spiralen.

– Man måste först få en tränare som tror på en. Då kommer spelet automatiskt. Och efter regn kommer sol, brukar man ju säga.

I väntan på ett uppehåll i regnandet, hoppas Kristoffer Näfver närmsta tiden kunna träna med division 2-laget Karlslund.