Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Någon i Örebro bakom Syrien-rekryteringar"

– Jag satt med honom varje kväll och pratade. Och han lovade att han inte skulle åka någonstans. Men han gjorde det i alla fall. Jag är mycket besviken.

Så säger en pappa till tre unga män som rest från Vivalla till kriget i Syrien. Pappan, som vi valt att kalla Mahmud, är ledsen, besviken och arg.

Han är också maktlös.

– De är vuxna män, de kan resa vart de vill. Ingen kan stoppa dem.

De senaste dagarna har NA berättat att fem unga män från Örebro rest till inbördeskriget i Syrien för att strida mot al-Assadregimen. Mahmuds söner har varit borta i över en vecka. Först reste de två äldre bröderna. Sonen född 1989 reste för att strida. Hans äldre bror, född 1987, reste efter för att få sin bror att vända hem. De har flugit från Sverige till Turkiet och därifrån tagit sig över gränsen till Syrien.

Mahmud hade kontakt med den äldsta sonen fram till att han korsade gränsen.

– Han ringde oss och berättade att hans bror åkt över gränsen. Vi sa ”okej, om han åkt in i Syrien så måste du komma tillbaka.”

– Han sa ”nej, jag måste hitta honom så jag kommer att åka dit”.

Under tiden fanns en yngre broder, född 1991, kvar hemma. Mahmud berättar hur han pratade med sonen om kvällarna. Sonen lovade att inte följa efter. Att inte göra likadant. Nu har han varit borta sedan förra helgen. Genom vänner fick Mahmud veta att det var till Syrien han rest.

Vad tycker du om att dina söner åkt?

– Jag tycker illa om det. Det är inte roligt.

Känns det jobbigt att prata om det?

– Ja, det är jättejobbigt, säger Mahmud som flera gånger under intervjun måste stanna upp och andas då rösten nästan spricker.

Mahmud och hans familj har inga rötter i Syrien. De kom till Sverige från Somalia för cirka tjugo år sedan. Den yngsta sonen som rest till Syrien är född i Örebro. Här i Örebro pluggar de tre bröderna på olika sätt. Den äldsta på universitetet, mellanbrodern läser upp betyg på komvux och den yngre stod som reserv till en utbildning i höst.

Vad är det då som lockat dem till ett krig i Syrien? Mahmud vet inte säkert. Han är dock övertygad om att det finns minst en person i Vivalla som är inblandad och som övertygat killarna att åka. Han vet inte vem. Men de har fått hjälp att resa och som han säger, någon måste bekräfta för dem i Syrien att hans söner kan vara med och strida. Att de exemplvis inte är spioner. Han kan inte säga vad som lockat sönerna. Han tror att religiösa löften som en plats i paradiset är det första de blivit lovade. Men han utesluter inte heller att löften om pengar kan ha spelat in.

Tror du de kommer hem?

– Ja, jag tror det. Vi har den känslan men man vet inte.