Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Något som skaver i välfärden

Annons

Det är någonting som skaver i det svenska välfärdsbygget. Jag läser om HVB-hem som radikaliserar ensamkommande ungdomar, en skola som segregerar i stället för att integrera, skriande bostadsbrist i våra storstäder, tåg som inte går i tid eller inte alls, och människor som avlider när SOS-alarm inte får fram ambulanser i tid. Såhär kan vi inte ha det.

Jag tror liksom statsministern att det är viktigt att ta människors oro på allvar. Ingen ska behöva vara orolig för att barnen inte får tillräckligt god utbildning, att föräldrarna inte får en fullgod och värdig äldreomsorg, och att vårdköerna till cancervården blir så långa att oron infinner sig redan innan man själv insjuknat.

När välfärden privatiserades försvagades medborgarnas möjlighet till ansvarsutkrävande och kontroll.

Sedan början av 1990-talet har socialdemokratin tillsammans med de borgerliga partierna privatiserat stora delar av välfärdens kärna. Jag tror att det var ett stort misstag som i dag kostar oss dyrt. När välfärden privatiserades försvagades medborgarnas möjlighet till ansvarsutkrävande och kontroll. Vi svenskar är duktiga på att ta till oss nya trender men jag tror det hade varit nyttigt att idka ett visst mått av konservatism när det gäller stora omstöpningar av vårt komplexa välfärdssystem.

Det är inte rimligt att våra medborgare ska behöva vara rädda för att gå ut om kvällen i sina egna bostadskvarter.

Jag noterar hur det offentliga i dag inte tar något strategiskt grepp om våra gemensamma samhällsutmaningar. Staten duttar litet här och litet där, med ökade anslag i statsbudgeten utan en övergripande strategi för att komma till rätta med segregationen och andra utmaningar. Det är inte rimligt att våra medborgare ska behöva vara rädda för att gå ut om kvällen i sina egna bostadskvarter. Polisen behöver vara mycket mer närvarande för att bygga relationer med invånarna och för att på allvar bryta segregationen.

Staten behöver återta kontrollen och föra en aktiv bostadspolitik som gör att de som mest behöver en bostad också får det.

Det är också ett mysterium för mig hur man under så lång tid från politiskt håll lyckats lägga locket på när det gäller bostadsbristen. Staten behöver återta kontrollen och föra en aktiv bostadspolitik som gör att de som mest behöver en bostad också får det. I övrigt behöver vården göras jämlik så att högutbildade inte lever sex år längre enbart på grund av ojämlikheter i vården.

Att ha någon slags övergripande valstrategi som kan fungera kommunikativt är säkert nödvändigt.

Inför valet 2018 talas det inom Socialdemokratin om hur viktigt det är att partiet hindrar att Moderaterna och Sverigedemokraterna kommer till makten; valstrategins två huvudmotståndare. Att ha någon slags övergripande valstrategi som kan fungera kommunikativt är säkert nödvändigt. Men att inte förlora regeringsmakten får aldrig bli politikens bevekelsegrund.

Fram till valet gäller det att göra allt för att mildra ojämlikhetens konsekvenser; socialdemokratins själva existensberättigande.

Val vinns av de politiska företrädare som uppbådar högst förtroende och som anses kapabla att genomföra de politiska reformer som krävs för att komma till rätta med de skevheter som medborgarna upplever. Fram till valet gäller det att göra allt för att mildra ojämlikhetens konsekvenser; socialdemokratins själva existensberättigande. På valdagen räknas enbart resultat och förtroende.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel