Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Några råd till regionstyrelsens nye ordförande

Välkommen till ditt nya uppdrag som regionstyrelsens ordförande och ansvarig bland annat för sjukvården. Jag ber att få gratulera dig, Andreas Svahn, till en viktig uppgift i Region Örebro län. Du är säkert medveten om det tunga ansvar som läggs på dig som regionstyrelsens ordförande. Som oppositionspolitiker har jag som uppgift att granska och driva majoriteten i det som vi anser vara framåt.

Både Socialdemokraterna och Kristdemokraterna är framvuxna ur folkrörelser, vilket betyder att det finns många beröringspunkter, men medan Kristdemokraterna är ett värdeorienterat parti, är socialdemokraterna är ett systemorienterat parti. Enligt kristdemokratiskt synsätt ska samhället byggas underifrån. Vi ser olika på människan där Krist­demokraterna vill se den enskilda människan som är född i ett sammanhang med ett ömsesidigt beroende, medan socialdemokraterna ofta bara ser kollektivet. Kristdemokraterna är för marknadsekonomi, men med etik. En marknadsekonomi utan etik blir farlig. Vi ser inte heller det privata och offentliga som konkurrenter, utan ser privat verksamhet som ett medel att uppnå god kvalitet, men inte som ett mål i sig. Vi är inte rädda för privata aktörer.

Dessa skiljepunkter påverkar naturligtvis vårt sätt att se hur regionen ska styras. Om jag var ordförande i regionstyrelsen skulle jag bland annat jobba med följande:

Stödja ledarskapet. Landstinget, numera regionen, har kallats för ett medarbetarlandsting. Det låter väldigt sympatiskt och demokratiskt, men alla som har varit aktiva i organsationer vet att det måste finnas en ordförande, vd, chef eller ledare som pekar åt vilket håll verksamheten ska gå. Det behövs tydliga ledare som har stöd i att vara ledare inom vår regions verksamhet.

Att sjukvårdspersonalen stannar i regionen. Vi har brist på läkare och sjuksköterskor, trots att landet har ovanligt många människor med dessa utbildningar. Då gäller det att få personalen att stanna kvar på våra sjukhus. Regionen behöver en strategi för att behålla personalen och en positiv arbetsmiljö. Det finns olika sätt att arbetat för att personalen ska känna sig mer uppskattad. Och just nu upplevs kris på många ställen inom sjukvården och alla goda krafter behövs för att hitta bra och hållbara lösningar för en patientsäker vård.

Ge möjligheter att påverka. Det är svårt att få läkare till regionens vårdcentraler. Varför vill man inte jobba där? Kanske för att man är fast i systemet och har väldigt lite möjligheter att påverka. Det är inte alltid som stordrift är det bästa.

Ge plats för entreprenörer. Nytt blod är viktigt för sjukvården, men det behövs även nytt blod i verksamheterna. Region Örebro län behöver inte vara rädd för entreprenörer. De för in nya tankar, rutiner och arbetssätt som kan vara bra för den offentliga verksamheten. Jag skulle inte lyssna på Vänsterpartiet, för alla människor som bedriver privat verksamhet vill inte bara tjäna pengar på kvalitens bekostnad.

Anställa logistiker. En logistiker planerar produktionen, logistiken, analyserar de olika stegen i processen. En logistiker ser när det görs omvägar och kan hjälpa till att effektivisera flöden i sjukvården.

Öppna för nya medicinska högspecialiserade områden. Strokevården är ett sådant område.

Arbeta intensivt för att få bort köerna. Det är ett jätte­problem, men jag tror att stannar personalen kvar, får stöd i sitt ledarskap, har möjligheter att påverka, får hjälp med logistiken och blir avlastade genom olika entreprenörer så minskar köerna.

Tycker du att det känns jobbigt så är vi flera som är beredda att ta över.

Ewa Sundkvist (KD)oppositionsråd i Region Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel