Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När epidemin är över bör jätteprojekten få vänta

 
Coronaviruset i Örebro län
Visa alla artiklar

Jag har levat ganska länge, men aldrig upplevt något liknande som corona. Hela länder stänger ned och stänger gränser. Företag permitterar all sin personal, vi gamlingar får inte gå ut och träffa vänner, var skall detta sluta? Vad vi vet är att kostnadsnotan för skattebetalarna kommer bli hög.

Som vanlig liten medborgare har jag bara ett tillfälle, vart fjärde år, möjlighet påverka hur samhället skall styras. Däremellan är vi helt i händerna på de folkvalda politikerna. Vi kan i media tycka till och gnälla, därmed försöka påverka. Örebro kommun med några fler offentliga aktörer har beslutat satsa miljardbelopp, av skattepengar, på två ej nödvändiga projekt. Vatten från Vättern och superbussar mellan Vivalla och Brickebacken. Det är inte bara vi vanliga ”Närkegnällare” som har åsikter om dessa, ett antal verkligt kunniga personer har vi flera tillfällen tyckt till, och vädjat till beslutfattarna om besinning. Örebro kommun tillhör den högsta serien i Svenska kommuners ”låneliga” redan i dag.

Sluträkningen av corona vet vi i dag inget om, men kommer att bli hög och måste betalas först. Sjuk- och äldrevården måste få större resurser för vara redo att möta kommande farsoter, sjukvårdsberedskapslager fyllas upp. Skjut de båda miljardprojekten på framtiden och använd tiden till utreda alternativa billigare lösningar.

Vatten finns i överflöd, med upprinning uppe i södra Dalarna och östra Värmland, bara man ansluter Letälven med enkel kanal till Ölen, samt Hjälmaren. Stora dubbelbussar åker omkring med någon enstaka passagerare eller tomma, i dag förståligt, men gjorde så även före corona. Så vad som behövs är mindre, smidigare bussar på dessa turer, inte bussautostrador med superbussar mellan två ändstationer. Tänk till tänk rätt.

Rolf Gunnarsson

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel