Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Når Örebro sina klimatmål?

Annons

I valen 2010 och 2014 lovade Socialdemokraterna att Örebro skulle bidra till klimatomställningen i energisektorn genom att bygga vindkraft så att kommunen blev självförsörjande på förnybar el. Det skulle ske före 2020 (senare ändrat till 2018).

Nyss skrev Sara Bronner från Miljöpartiet i en debattartikel att utbyggnaden avstannat och att målen inte nås. Om det stämmer har S brutit löftena till örebroarna. Vad säger Kenneth Nilsson, kommunstyrelsens ordförande?

”Be(s)viken”

Örebro

Svar direkt:

Det är glädjande att vi på kort tid kommit så långt i vårat arbete för en bättre miljö.

Både Örebro kommun och det kommunägda bolaget Futurum fastigheter som förvaltar skollokaler är självförsörjande på egenproducerad förnybar el tack vare det kommunägda Kumbro Vind AB. Förutom en vinst för miljön innebär detta också en bättre ekonomi för kommunen. Dessutom har tillförseln av solenergi till kommunen ökat rejält sedan valen 2010 och 2014. Solcellsanläggningar finns i dag på bland annat Tybblelundsskolan, Mariebergsskolan och Kvinnersta samtidigt som solinvesteringarna fortsätter.

Örebro kommun har också tagit stort ansvar för att en biogasfabrik kunnat etableras i vårat län. Förutom att producera ett klimatsmart drivmedel så kommer också kravmärkt biogödsel att produceras för en grönare lantbruksnäring i länet.

Det är glädjande att vi på kort tid kommit så långt i vårat arbete för en bättre miljö. Vi är måna om att ha högt ställda mål, samtidigt behövs ytterligare insatser framöver för att de ska nås. Målet är nämligen att inte bara Örebro kommun utan att hela kommunkoncernen ska bli självförsörjande på förnybar el.

Kenneth Nilsson

Socialdemokraterna, kommunstyrelsens ordförande i Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel