Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När slaskhögern kritiserar Lena Rådström Baastad….

Annons

Lena Rådström Baastad hamnar nu i en ny roll, där hon kommer att utsättas för en granskning som är tuffare än när hon var kommunalråd i Örebro.

Det finns goda skäl att granska hennes politik. Socialdemokraternas inställning till friskolor har blivit mer restriktiv. Inställningen till rutavdraget är motsträvig. Skattepolitiken drabbar hårt arbetande medelinkomsttagare.

Men så finns det också en slaskhöger som ställer sig i en hög med avträde, plockar upp innehållet och kastar det i riktning mot Lena Rådström Baastad.

Högerbloggaren Rebecca Weidemo Uvell ett exempel på det.

Hon tar upp en grej som faktiskt har inträffat. Socialdemokraterna hade en valskola i Vivalla inför valet 2010. I samband med denna valskola gjordes felgrepp som var så allvarliga att valet i Vivalla fick göras om. En valarbetare följde med de röstande in i lokalen för förtidsröstning. Partiledaren Mona Sahlin var på plats – vilket drog mycket folk. Det blev svårt att upprätthålla ordningen i vallokalen. Det valtält som Socialdemokraterna hade i Vivalla centrum låg för nära vallokalen.

Rebecca Weidemo Uvell skriver så här: ”Och det var valet 2010, då försökte alltså S fuska sig till en seger. Något annat kan man inte kalla de röstskolor med förtidsröstning som partiledaren själv deltog i och som Valnämnden underkände.”

Visst var det ett uttryck för maktmissbruk att en politisk företrädare följde med in i själva vallokalen. Men själva valskolan hade valprövningsnämnden inga anmärkningar på. ”De aktiviteter som förekom vid mötet synes inte i något väsentligt avseende ha skilt sig från vad som vanligen förekommer i partiernas valstugor ...”

Och Rebecca Weidemo Uvell fortsätter med att misstänkliggöra valprocessen i Vivalla över huvud taget. ”2014 har S fortfarande osannolika 67 % respektive nästan 72 % av rösterna i just Vivalla, där röstskolorna hållits.”

Siffrorna är fel. De gäller valresultatet 2010, före omvalet. Vid omvalet i maj 2011 – med bättre koll på röstningsförfarandet – blev Socialdemokraternas siffror ännu högre i Vivalla – som mest 78,6 procent (Vivalla norra). Men Socialdemokraterna backade i valet 2014 och hamnade strax under 60 procent i de tre distrikten i Vivalla.

Om vi misstänkliggör ett valresultat enbart för att det går ”osannolikt” bra för ett eller flera partier, så finns det mycket att hämta på valmyndighetens hemsida. I ett av valdistrikten i Danderyd fick partierna i Alliansen 92,51 procent av rösterna i kommunalvalet. Hur sannolikt verkar det att Vänsterpartiet år 2010 fick 55,6 procent av rösterna i valet till fullmäktige i Fagersta? Eller att Liberalerna (f d Folkpartiet) både 2010 och 2014 fick cirka 30 procent av rösterna i kommunalvalet i Skinnskatteberg?

Det förekommer att partier får ”osannolikt” många röster. Det förekommer också att etablerade partier får så få röster i ett valdistrikt att de kan räknas på ena handens fingrar.

Om det finns uppgifter om valfusk i Vivalla vid valet 2014 – så fram med dem, så att de kan granskas! Men den här typen av antydningar är bara ett sätt att kasta avträde!

Annons