Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nära är ledordet på Vibydagen

Vibydagen drog som vanligt många besökare när den arrangerades på lördagen. Folkdräkter, kyrkovandring och sagostund var några av aktiviteterna denna dag.

Annons

Nära. Det var ledordet på Vibydagen. Föredrag med lokal anknytning och lokala företagare och föreningar på marknaden. Christina Gisselfeldt från Laxå är inte fullt lika lokal, men uppskattar Vibydagen lika fullt. Hon har precis anlänt till marknaden och har redan hittat bra saker att köpa. Ett knippe morötter och några palsternackor blev det.

– Jag tycker om att det är närodlat, så jag passade på att köpa lite, säger hon.

Det är inte första gången hon besöker Vibydagen och hon har alltid lyckats hitta något att ta med sig hem.

– Förra gången köpte jag vackra tekoppar i ett av loppisstånden, men jag har inte använt dem än.

De närodlade rovorna i Christinas kasse kommer från Tom Westerlund från Vretstorp. Han har varit med på Vibydagarna i tre år och tycker att det är ett bra ställe att visa upp sig på.

Folkdräkter visadesI hembygdsgården visades en samling folkdräkter. Ett föredrag om deras historia hölls också.

– De är både lokala och från andra landskap, berättade Birgitta Lindström Pettersson som själv bar en variant av Stora Mellösa-dräkten.

– Folkdräkter är kulturhistoria, och framförallt kvinnornas historia. Det är de som vävt tyget, tovat och kardat ullen, färgat och sytt dräkterna.

Några av dräkterna tillhör hembygdsföreningen, medan andra är i privat ägo. Intresset för dräkter är stort i hembygdsföreningen och en nyproduktion av den dräkt som hittades på gården Södra Höga i Viby på 1980-talet finns med i utställningen.

– Den är från början av 1800-talet, berättar Birgitta.

Annons