Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1 600 nya jobb i länet

Näringslivsåret 2011 blir ljust – om vi får tro svaren i NA:s företagsenkät.

Annons

Och enligt arbetsförmedlingens höstprognos bedöms sysselsättningen i länet öka med 1 600 personer under 2011.

Men finns det personal till alla lediga platser?

– Ganska många arbetssökande har yrkeserfarenhet och utbildning, men i vissa branscher inom exempelvis IT är det redan i dag svårt att hitta nyckelpersoner med lång erfarenhet, svarar Annika Lyttbacka, arbetsförmedlingens chef i Örebro.

Det finns just nu drygt 13 000 personer i arbetsför ålder som är öppet arbetslösa eller som deltar i arbetsmarknadspolitiska program.

– Många av dem som är utrikes födda är utbildade hantverkare eller har en industriteknisk bakgrund från sitt hemland. Men det har aldrig fått en chans att visa upp sin kompetens i sitt nya hemland. Vi betraktar dem oftare som problem än som resurser, säger Annika Lyttbacka.

Arbetsförmedlingen genomför ibland en så kallade speedating. Ett kort möte mellan arbetsgivare och arbetstagare.

– Jag tror att arbetsgivarna i framtiden måste leta lite bredare för att hitta rätt medarbetare, det kan gälla både utrikes födda och ungdomar. Det är inte alltid kompetensen syns på ett formellt betyg eller papper. Det kan vara viktigare att hitta en driftig, duktig och samarbetsvillig person med personliga egenskaper som går att utveckla, säger Annika Lyttbacka. Hon tänker på längre praktik eller projektanställningar som ofta utmynnar i en anställning.

Även arbetssökande måste tänka brett.

– Ja, är du arbetslös så passa på och gå en arbetsmarknadsutbildning eller på yrkesvux som har många yrkesutbildningar. Vi ser många branscher med stora pensionsavgångar inom en snart framtid. Redan i dag är det exempelvis brist på rörmokare, målare och plåtslagare.

Men den största svårigheten att ta sig ut på arbetsmarknaden förutses nu som tidigare för ungdomar med avbruten eller inte fullföljd gymnasieutbildning, utrikes födda, framför allt kvinnor, och funktionshindrade

Mer läsning

Annons