Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 montörer får jobb

Verkstadsföretaget Atlas Copco ska omgående anställa drygt hundra nya montörer. Det glädjande budskapet avslöjades på Örebro kommuns näringslivsdag som nästan bara hade Atlas Copco som tema.

Annons

Kanske inte så konstigt. Atlas Copco är länets största privata företag med cirka 1 500 anställda i Örebro. Frågan var vad Atlas betyder för Örebro och vad Örebro kan göra för Atlas Copcos utveckling i stan?

Att företaget dagen till ära hade drygt hundra nya jobb i bagaget kom som en positiv överraskning.

– Vi börjar rekryteringen med öppet hus på arbetsförmedlingen redan i morgon (läs i dag, fredag). Och vänder oss till alla som har jobbat som montörer eller har en allmän teknisk utbildning, säger Elisabeth Glanzelius Sundvall personalchefen på underjord divisionen.

Det handlar om att montera lastare och borriggar. En global efterfrågan som blir allt hetare efter 2009 års finanskris.

– Vi är tillbaka i samma antal medarbetare som före det stora varslet i december 2008. Och det känns bra, säger Elisabeth Glanzelius Sundvall.

Hennes kollega, kommunikationschefen Marie Brodin, berättade i sitt anförande att det inte bara är Atlas som växer igen, utan även alla underleverantörer i landet och länet.

– Vi har ungefär 30 leverantörer i vår närhet varifrån vi har en inköpsvolym på 300–450 miljoner kronor per år. Och då tänker jag på en radie av tio mil eller en timmes resväg.

– Dessutom har vi ytterligare ungefär 55 leverantörer inom samma radie där vi har en inköpsvolym av 100-125 miljoner kronor per år, fortsätter Marie Brodin.

En av dem är Hydro-scand som levererar slangar för hydraulik.

– Tack vare Atlas Copco är Örebro vår största filial. Vi är drygt 90 medarbetare här, varav hälften jobbar med och åt Atlas Copco, berättar platschefen Marcus Collén.

– För oss handlar det inte bara om leverans. Vi är en samarbetspartner med utbildning, service och utveckling, fortsätter han.

Vad krävs då av Örebro för att Atlas Copco ska kunna utvecklas?

– Det kan handla om att de som flyttar hit från andra länder eller andra delar av Sverige kan få hjälp att hitta jobb till sina respektive. Att det finns tomter, hus eller lägenheter, förskolor och skolor med engelsk undervisning i alla åldrar, inskjuter personalchefen Elisabeth Glanzelius Sundvall.

I dag finns bara Internationella Engelska skolan och Rudbecksskolan, som sedan 1993 har undervisning på engelska och en internationell gymnasie examen.

Mer läsning

Annons