Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20 varslas om uppsägning

Peab varslar 20 anställda om uppsägning. Bostadsbyggandet i Örebro visar tecken på att minska. Bland annat har bostadsrättsprojekt lagts på is på grund av otillräckligt köpintresse.

Annons

– Det syns tydliga tecken på att bostadsbyggandet viker i Örebro, säger Anders Bjelke arbetschef för Peab i Örebro. Det känner vi av liksom andra byggföretag.

– Det är framför allt trögt på bostadsrättsmarknaden. Bostadsrätter i nya projekt blir inte sålda i den utsträckning som krävs för att byggena ska dras igång. Vi har haft ett par sådana exempel på sistone, som gör att vi nu måste anpassa organisationen efter ett minskat byggande.

Dämpat köpintresseDet handlar både om byggen i egen regi och projekt där Peab skulle bygga på uppdrag. En tumregel är att 60 procent av bostadsrätterna ska vara sålda innan bygget dras igång. Men den senaste tiden har köpintresset inte nått den nivån på ett par projekt.

– Det är naturligtvis konjunkturläget som dämpar köpintresset, säger Anders Bjelke. Folk blir försiktigare när osäkerheten om det ekonomiska läget ökar.

Peab har 180 anställda i Örebro. Anders Bjelke bedömer att den planerade personalminskningen med 20 anställda är tillräcklig.

– Vi har bra koll framåt och det ser skapligt ut inför 2012. Men vi har lärt oss att det kan svänga snabbt. Nu talas om nya studentbostäder, vilket vore positivt. Men det är lång väg från planer till beslut.

Om bostadsrättsmarknaden kärvar så kan hyresrätterna bli en räddning. Byggbolagen hoppas på beslut från Öbo att produktionen av hyresrätter ska öka.

Mer läsning

Annons