Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

200 driftiga unga samlas i Örebro

Många av framtidens företagsledare samlas i Örebro kommande söndag. Under fem dagar finns 200 av landets främsta unga entreprenörer i stan.

Annons

Inspiration, kunskap och nätverk – det är nyckelorden för Emax Sverige. Det är tionde gången som entreprenörskapsveckan för ungdomar mellan 18–20 år arrangeras i Örebro och intresset är som vanligt stort.

– Det brukar röra sig om drygt tusen personer som skickar in en skriftlig ansökan. 200 blir utvalda, säger projektledaren och initiativtagaren Janis Eriksson, till vardags vd för Startcentrum i Örebro.

Vad lockar?

– Möten med andra unga entreprenörer, föreläsningar och workshop. De flesta har precis slutat andra eller tredje årskursen på gymnasiet och står vid ett vägskäl i livet. Vi vill att de under veckan ska stanna till och fundera på vad de brinner för och vad de vill göra med sitt liv, svarar Janis Eriksson.

Inspiration

– Här får de inspiration av varandra, fortsätter han. Det kan vara det som krävs för att våga ta steget och satsa på sin affärsidé.

Under årens lopp har hundratals blivande företagare deltagit i Emax Sverige.

– I en omröstning som gjordes av affärstidningen Business Week för några år sedan hade fem av Europas 17 driftigaste entreprenörer varit här som deltagare, berättar Janis Eriksson.

Flest tjejer

I år kommer elva av ungdomarna från länet och 63 procent av deltagarna är tjejer. Merparten har en bakgrund från Ung företagsamhet under gymnasieåren.

– Men det är inget krav, säger Janis Eriksson och berättar att hundratals av de unga deltagarna som passerat Emax genom åren startat eget.

– Exakt hur många vet vi inte i dag. Målet är att göra en undersökning till tioårsjubileet 2012. Men vi vet att många är väldigt framgångsrika.

Emax Nordic, som brukar arrangeras i slutet av sommaren, är en avknoppning av Emax Sverige. Men det blir inget arrangemang i år.

– Nej, men vi siktar på att arrangera Emax Nordic i Norge 2012, säger Janis Eriksson.

Mer läsning

Annons