Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2012 skrämmer inte företagen

Annons

Ungefär hälften av företagen räknar med att anställa mer personal under året. Ett tiotal tror inte på några förändringar och bara någon enstaka funderar på att minska antalet medarbetare på grund av konjunkturerna.

– Vi har inte märkt av någon vikande marknad utan har i stället haft en god tillväxt och en förbättrad lönsamhet jämfört med föregående år. Bra kundrelationer och stabila avtal är grunden till detta, säger Peter Moström, vd för IT-företaget Nethouse Sverige.

– Vi har haft en netto tillväxt på 31 personer under förra året och räknar med en personlatillväxt på runt 25 personer under detta år, fortsätter Peter Moström.

IT-kollegan Headlight med kontor på flera ställen i Mellansverige ser också ljust på framtiden.

– Vi planerar för fortsatt expansion och räknar med att nyanställa personal, dock med en kontinuerlig avstämning och hänsyn tagen till marknadens utveckling, säger Jan Löwdahl, marknads- och försäljningschef.

– Verksamheten har utvecklats mycket bra under 2011 med en tillväxt på drygt 35 procent och med en fortsatt god lönsamhet, säger han och berättar att företaget nu etablerar sig i Stockholm med ett tiotal medarbetare inom ett år.

Och tongångarna är desamma hos fler IT-företag i Örebro.

– Sogetis Sveriges verksamhet i Örebro har utvecklats mycket positivt och antalet medarbetare har ökat till 39, säger verksamhetsansvarige Johan Nordkvist.

– Vi har de närmaste åren för avsikt att växa i Örebro till 50 medarbetare, men som alltid kommer tillgång på kompetens vara en av de avgörande faktorerna, fortsätter han och tillägger;

– Vi ser trender inom framför allt industrin som kopplas samman med de olika ”ekonomiska problemområden” i främst Europa, men även på ett globalt plan, som driver längre beslutsprocesser än normalt.

IT-kollegan e-man fortsätter också att växa.

– Vi ökade omsättningen med 22 procent och vinsten med 90 procent under förra verksamhetsåret och fortsätter jakten på nya medarbetare även i år, säger vd Hans Sollerman.

– Vi har vuxit med 15 procent sedan vi stängde våra böcker vid halvårsskiftet 2011 och räknar med en ökning i vårt tjänsteområde förvaltning med 200 procent det här verksamhetsåret, tillägger han.

Örebroföretaget K3 lanserade förra året sin molnsatsning K3 Cloud, tjänster i nätet för små och medelstora företag runt om i landet.

– Lönsamheten ökade med cirka 50 procent, säger Håkan Svanberg. Och vi tror på ett bra år även 2012 med en fortsatt lansering av vårt tjänsteområde K3 Cloud och tänker öka personalstyrkan i lagom takt.

– Omvärldens ekonomiska oro kommer nog att påverka svenska företags investeringsvilja, men samtidigt har vi tjänster som passar företag som vill minska sina kostnader, säger Håkan Svanberg.

JSM Vattenrening som utsågs av affärstidningen Veckans Affärer till ett av Sveriges superföretag i fjol fortsätter att växa och planerar att rekrytera tre medarbetare under året. Detsamma gör teknikföretaget Andon Automation som tillverkar svetsrobotar. Här är inriktningen på konstruktörer och serviceingenjörer.

– Men för att genomföra alla nyanställningar så måste vi säkra ett antal nyckelorder först, säger vd Mats Hamping.

Generationsväxlingen gör att allt fler söker hantverkare. Lillåns Bleck och Plåt, till exempel.

– Vi nyanställer gärna fyra självgående, färdig utbildade plåtslagare, då andelen lärlingar är i mesta laget efter några pensionsavgångar, säger vd Stefan Öberg.

Würth Svenska bygger under året nytt huvudkontor och lager i Örebro som ska stå klart våren 2013. Det tyska bolaget är världens största företag inom förbrukningsmaterial till bland annat industrin, verkstäder och byggföretag. Förra året ökade tillväxten i Sverige med 16 procent och lönsamheten med 20 miljoner.

– Vi räknar med att anställa 50 personer i Sverige även i år, varav cirka tio i Örebro, säger Torbjörn Seger, vd för tyska Würths svenska dotterbolag.

Mer läsning

Annons