Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

23 sägs upp från Vestas

Vindkraftföretaget Vestascastings AB i Guldsmedshyttan har i veckan sagt upp 23 kollektivanställda. Orsak är att produktionsvolymen minskat med drygt 20 procent.

Annons

 – Vi slutade fjolåret på 12 000 producerade ton, och nu ligger vi på 9 300, säger vd Torbjörn Rudqvist.

I höstas kommunicerades stora neddragningar globalt inom koncernen på cirka 2 300 anställda, varav cirka 650 i Danmark. Detta berörde då inte Guldsmedshyttan, men minskad efterfrågan, har lett till beslutet att minska personalstyrkan vid Bergslagsbruket. Efter uppsägningarna har företaget cirka 100 anställda.

Förra året fick gjuteridelen i Guldsmedshyttan tillstånd från koncernen att även ta in jobb från andra företag. Det har ännu inte balanserat upp de minskade volymerna på gjutna delar till Vestas vindkraftverk.

– Vi har fem externa kunder, men det är ledtid på något år innan de verifierat våra produkter och kan besluta om kontinuerliga leveranser, säger Rudqvist.

År 2009/2010 hade Vestas liksom andra företag en svår tid, men beslut togs om investeringar på cirka 60 miljoner kronor i bland annat nya ugnar i Guldsmedsahyttan. 2011 utökades personalstyrkan och företaget hade dessutom inhyrd personal.

De fick lämna företaget tidigare i vår, och därutöver får nu tillsvidareanställda gå.

Gjuteri- och bearbetningsföretagen inom Vestaskoncernen är ute till försäljning.

– Det ser vi som något positivt och inte som något hot, säger Torbjörn Rudqvist.

Mer läsning

Annons