Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt mer fiber i glesbygden

Utrullningen av fiberbredband till glesbygden i Örebro län fortsätter.42 miljoner från EU, stat och kommuner kommer att ge ytterligare cirka 5 000 hushåll fiberanslutning det närmaste året.

Annons

I en första etapp läggs fiber ut till 32 mindre byar i Örebro, Degerfors, Karlskoga, Lindesberg och Kumla, kommuner som alla har Stadsnät. Och det är Stadsnät som vunnit upphandlingen och som nu får uppdraget att rulla ut fiber till de 32 byarna.

Men den sista länken i kedjan, fiber in till enskilda fastigheter, är inte löst.

– På flera platser har byalag tagit initiativ och löst den saken, säger länsstyrelsens bredbandssamordnare Bengt Larsson. Vi hoppas att det ska sprida sig. Det är nog nödvändigt med lokala initiativ för att få till anslutningen av enskilda fastigheter.

I början på nästa år beräknas upphandlingen i länets övriga sju kommuner bli klar och ytterligare ett stort antal byar får därmed fiber.

Efter den etappen finns det cirka 15 000 hushåll i länet som inte har tillgång till fiber och det är osäkert om de får det. Flera av de stödprogram som finansierat utbyggnaden hittills löper ut ganska snart och några nya pengar har inte signalerats.

Dessa hushåll är hänvisade till ADSL eller mobilt bredband, men Bengt Larsson är ändå nöjd med den planerade utbyggnaden i glesbygden

– Det här stärker vår position som ett av de bästa länen när det gäller den bästa IT-infrastrukturen.

Mer läsning

Annons