Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösheten minskar

Arbetslösheten fortsätter att minska i länet – men fortfarande är 13 177 personer, eller 7,5 procent av länsborna mellan 16 och 64 år inskrivna som arbetslösa eller deltar i arbetsmarknadspolitiska program med aktivitetsstöd.

Annons

Under november månad påbörjade 1 635 personer som var inskrivna på länets arbetsförmedlingar någon form av arbete. Det är 23 procent fler än för ett år sedan.

Omsättningen till arbete är störst bland män följt av ungdomar i åldrarna 18-24 år. Andelen ungdomar som är arbetslösa eller i program med aktivitetsstöd forsätter att minska och där har Örebro län den tredje största minskningen i landet.

Samtidigt blir antalet nyinskrivna färre. Under november skrev 920 personer in sig som arbetslösa, 369 kvinnor och 551 män. Sett till nyinskrivna arbetslösa hittills i år jämfört med i fjol är minskningen hela 20 procent.

– I november tog vi in 75 procent fler lediga platser till länets arbetsförmedlingar jämfört med samma månad i fjol. Det betyder att hittills i år har vi hanterat 12 939 lediga jobb, säger en nöjd Annika Lyttbacka, chef för arbetsförmedlingen i Örebro.

– När konjunkturen svänger är det vanligt och väldigt glädjande att ungdomar gynnas först. De drabbades hårt i lågkonjunkturen precis som männen men nu är det framförallt de här båda grupperna som får jobb, fortsätter Annika Lyttbacka.

Antalet utrikes födda som var inskrivna som arbetslösa eller deltog i program med aktivitetsstöd i november, har minskat med 76 personer jämfört med i fjol. Relativt befolkningen har det skett en minskning med 0,8 procentenheter. I riket däremot ökade arbetslösheten för gruppen istället med 0,7 procentenheter.

Mer läsning

Annons