Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Askersund äråter länsbäst

Askersund är för andra gången sedan 2005 årets företagarkommun i Örebro län.

Annons
Bekräftelse. Henrik Olofsson berömmer företagen i Askersund.

Det visar Företagarna och kreditupplysningsföretaget UC:s årliga ranking av landets aktiebolag. Men kommunen har åkt jojo i rankinglistan. Från plats 265 i fjol till en 80:e placering i år.

– Det är företagens utveckling och tillväxttakt som vi mäter utifrån en jämförelse med föregående års bokslut. Därav de kraftiga svängningarna, säger Företagarnas regionchef Joakim Bäck när han presenterar listan.

– Men man ska inte dra för stora växlar på placeringarna, fortsätter han. Det intressanta är tillväxten i form av nya bolag, omsättning och resultat.

”Bra med mätningar”

I tre av de fyra kategorierna placerade sig Askersund bland den övre hälften av landets 287 kommuner som ingick i rankingen. Bäst lyckades kommunen i kategorin nya bolag, där Askersund ökade med sju procent jämfört med 2008. Det gav en 20:e plats i hela riket. Hälften av företagen redovisar bättre resultat och 37 procent har fått en ökad kreditvärdighet.

– För oss är det väldigt bra med alla mätningar som görs. Det blir en bekräftelse för oss som kommun och för våra företagare att vi och de är på rätt väg, tycker Askersunds näringslivschef Henrik Olofsson.

– Vi har ett väldigt blandat näringsliv som hela tiden tar små steg framåt, utan några riskfyllda hugskott, fortsätter han och berättar att handel, turism och jordbruk är tre stora näringar i kommunen, där även industrin i exempelvis orter som Zinkgruvan och Olshammar är betydande. Så är också den öppna arbetslösheten nere i drygt tre procent.

Exemplet Bergqvist

Ett exempel på framgångsrika företag är Bergqvist Järn Bygg, en bygg- och färghandel som växt så det knakat trots lågkonjunktur.

– Vi såg en stagnering av omsättningen under 2008-2009, men när industrin gick ned ökade försäljningen till konsument och byggbranschen, mycket tack vare rot-avdragen, säger Lasse Bergqvist som äger och driver företaget med 15 anställda sedan tio år tillbaka.

I år har företaget köpt grannfastigheten och expanderar nu sakta men säkert. Precis som så många andra företag i Askersunds kommun.

Mer läsning

Annons