Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Askersund har femte bästaföretagsklimatet i landet

Örebro klättrar i den rankinglista av kommunernas företagsklimat som gjorts av Stockholm Business Region. Skrällen av länets kommuner är dock Askersund som vad med i undersökningen för första gången.

Annons

Rankinglistan blev offentlig på onsdagen. Totalt hamnar Askersund på en femteplats. Örebro klättrar till en 19:e plats av de totalt 166 kommuner runt om i landet som var med i undersökningen. I fjol hamnade Örebro kommun på 31:a plats.

"Jätteroligt"

– Det är ju jätteroligt säger Henrik Olofsson, näringslivschef i Askersund. Men vi är nybörjare i det här sammanhanget och man ska vara försiktig med att jämföra sig med andra kommuner. Det kan vara så många olika ärenden som skiljer sig mellan kommunerna så det är svårt att jämföra siffrorna.

– Men för oss är det kul förstås. Men jag ser den här undersökningen mer som en start och en möjlighet för oss att förbättra verksamheten ännu mer inom kommunen till nästa år. Då får vi nya siffror där vi ser tydligare vad vi kan göra för att ytterligare förbättra företagsklimatet.

Nöjd med resultatet

Även i Örebro kommun är man nöjd med resultatet av undersökningen.

– Vi gör ett stort lyft som kommun och det är ett resultat av ett medvetet arbete under flera år för att förbättra klimatet för företagarna inom kommunen, säger Lennart Bondeson, ordförande i kommunstyrelsens utskott med ansvar för bland annat näringslivs- och tillväxtfrågor.

– Den största förbättringen har skett när det gäller att hantera bygglovsärenden. Där har vi blivit mycket bättre och har fått ner handläggningstiderna rejält.

Sticker ut

Men den kommun som sticker ut mest av länets kommuner är alltså Askersund som för första gången var med i undersökningen. Askersund knep direkt en sammanlagd femteplats på listan. Men på miljösidan var kommunen ännu bättre och slog till med en förstaplats av de 166 kommunerna.

Fem områden

Undersökningen rankar kommunerna utifrån fem områden och resultaten baseras på enkätsvar från företagare som faktiskt varit i kontakt med kommunerna. De fem områden som undersöks är bygglov, markupplåtelser, miljötillsyn, brandtillsyn och serveringstillstånd. Nästan 30 000 företagare i de olika kommunerna som ingår i undersökningen har svarat på de olika frågorna från SKL och Stockholm Business Region.

Fotnot: Undersökningen i sin helhet kan läsas på skl.se

Mer läsning

Annons