Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återvinningsprojekt kan ge nya jobb

Mycket av det som lämnas vid kommunernas återvinningscentraler borde gå att återanvända i stället för att slängas. Det är idén med ett projekt som nu ska starta i de fyra kommunerna i norra länsdelen.

Annons

Projektet ”avfallsminimering i Bergslagen” har beviljats 50 000 kronor av föreningen Leader Bergslagen, som delar ut EU-pengar.

Bakom projektet står Stiftelsen Activa och Bergslagens kommunalteknik. Idén är att minska avfallet vid kommunernas återvinningscentraler genom att ta hand om det som går att återanvända.

– Det kan handla både om direkt återanvändning och om re-design, säger Örjan Samuelsson, verksamhetschef på Stiftelsen Activa som jobbar med att stödja arbetslösa.

Nya arbetstillfällenFörhoppning är nämligen också att det här projektet ska leda till arbetstillfällen.

Tanken är att det ska finnas personal vid återvinningscentralerna som direkt kan ta hand om det som folk kommer dit och lämnar.

Lämna eller kasta

– Då får varje enskild person göra ett val om man vill lämna ifrån sig sakerna till något vettigt eller kasta dem, säger Örjan Samuelsson.

Inventering Utbildning av personal blir en viktig del av projektet.

– Jag tror att det krävs en del kunskap för att förstå vad som är gångbart.

Det som går att återanvända ska tas om hand i samarbete med ideella organisationer som till exempel Erikshjälpen.

Pengarna från Leader Bergslagen är till en förprojektering och en projektledare är redan igång och inventerar vilka organisationer det finns som man kan samverka med. När detta är klart kommer nya pengar att sökas till själva projektet som Örjan Samuelsson hoppas ska komma igång i början av mars.

Mer läsning

Annons