Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Atlas Copco satsar i Sverige

Stora svenska börsbolag blir allt mindre svenska – om vi ser var företagen har flest anställda. Örebros största privata arbetsgivare Atlas Copco är det enda av de 25 största börsbolagen i Sverige som går emot strömmen. Det visar en undersökning som Sveriges Radios Ekoredaktion har gjort.

Annons
Testgruva. En av Atlas Copcos två testgruvor finns i Kvarntorp. I Yxhults gamla kalkstensgruva testkör företaget borriggar, truckar och lastare.

Atlas Copco ökade andelen personal i Sverige under de senaste tio åren. Och enligt bolagets personalchef Jeanette Livijn finns ännu så länge inga planer på att förändra det.

– Vi bygger upp mycket kompetens utanför Sverige. Men det är inte antingen eller, det är både och. Vi bygger utanför Sverige, men vi planerar också att behålla i Sverige, säger Jeanette Livijn i Eko-intervjun.

Atlas Copco är med sina 1 300 anställda alltså Örebros största privata arbetsgivare. Som mest fanns över 1 500 anställda innan lågkonjunkturen slog till hösten 2008 och drygt 300 varslades.

– Men vi har återanställt successivt, säger Marie Brodin, kommunikationschef i Örebro.

Flyttade produkterNumera jobbar tolv procent eller 3 800 av bolagets sammanlagt 31 000 anställda i Sverige, varav drygt en tredjedel i Örebro.

I början och mitten av 2000-talet förde Atlas Copco över produkter från sitt amerikanska bolag Wagner till Örebro. Det handlade bland annat om frontlastare och truckar för gruvindustrin. Våren 2004 var hela flytten från Portland, USA, genomförd. En rockad som bäddade för nya jobb i Örebro.

Utökar inteMen eftersom allt mer av tillväxten för Atlas Copco finns på växande marknader i Asien, Sydamerika och Afrika tror personalchefen Jeanette Livijn att andelen personal i Sverige inte blir större än vad den är i dag.

– Hälften av vår omsättning är på våra tillväxtmarknader. Och där måste vi bygga upp mycket kompetens kring försäljning, service, inköp och produktion för att kunna serva kunderna. Men vi kommer också att ha kvar kärnverksamheten här i Sverige för att kunna ha den globala kompetensen försörjd, säger Jeanette Livijn till Ekot.

Mer läsning

Annons